2020 C’est La Vie, Château De Paraza, Pays D’Oc IGT, Frankrig

  • Drue Syrah, Marselan, Merlot, Cabernet Franc
  • Distrikt Pays D’Oc IGT, Frankrig
  • Årgang 2020
  • Vol. 15,6%
  • Pris 450,00 kr.

Fra gammel tid var Languedocs vinbønder isoleret fra verdensmarkedet grundet mangel på transportmuligheder. Før jernbanenettet blev udbygget fra midten af 1800-tallet var søvejen den eneste mulighed for udskibning af vin via Middelhavets havnebyer. Sejlturen syd om Spanien, og videre op i Atlanten til markederne mod nord, var dog både risikabel og kostbar. Først da Canal de Midi i 1681 stod klar til at forbinde Middelhavet med Atlanterhavet, blev international eksport af vin fra Languedoc en realistisk mulighed. Paraza er en af de mange kanalbyer, der er bygget op omkring økonomien i den lokale vinavl og handel.

Vinen

C’Est La Vie er lavet på 60% Syrah, 20% Marselan, 10% Merlot og 10% Cabernet Franc, hvor Syrah udgør rygraden i blandingen krydret med et strejf af Bordeaux leveret af Merlot og Cabernet Franc. Marselan er et veritabelt trinbræt mellem Sydfrankrig og Bordeaux: den nye druesort blev skabt i 1961 som en krydsning mellem Grenache og Cabernet Sauvignon og blev godkendt til brug i sydfranske vine med IGP klassifikation fra 1990. Druerne er høstet separat efter hensyntagen til deres modenhed. Efter afstilkning er de fire druetyper gæret hver for sig, hvor den gærende most daglig pumpes op over det lag af drueskaller, der samler sig øverst i gæringskarret. Det sikrer en skånsom udtrækning af farve-, duft- og smagsstoffer fra skallerne til mosten. Den endelige blanding af vinen, der skal tappes på flaske, sker først efter smagsmæssig vurdering af hver enkelt vintype. C’Est La Vie er en generøs vin, der har meget at byde på. Farven i glasset er mørk violet, og den delikate duft er sat sammen af sorte kirsebær, solbær og lakrids. I munden fremstår den saftige smagsfylde af sort bærfrugt i eksemplarisk balance med en frisk syre, den fyrige alkoholstyrke og en rund, moden tanninstruktur.  En vin for gourmander og livsnydere, der i tilgift har det element af charmerende lethed, som giver lyst til endnu et glas.

Maden

C’Est La Vie har alt hvad der skal til for at løfte en lammesteg mod højderne. Hvad med at servere  en lammekrone tilberedt med rosmarin og hvidløg og serveret med ovnstegte, lækre rosmarin kartofler.

*indeholder sulfitter