2020 Barbera D’Asti, Antiche Cantine Borgo Lame, Piemonte, Italien

  • Drue Barbera
  • Distrikt Piemonte, Italien
  • Årgang 2020
  • Vol. 13%
  • Pris 414,00 kr.

Barbera er den 6. mest plantede druetype i Italien, men Piemonte er Barbera druens egentlige hjemsted og det er her, den præsterer sit ypperste. Barbera er de piemontesiske vinbønders dagligvin, som de tapper direkte fra tanken i en karaffel og drikker til antipasti og enkle forretter fra det piemontesiske køkken som bønnesuppe eller pasta eller ris og tomatsovs. Barbera er også vinen du vil elske, hvis du ikke er vild med tanniner, der som det danske ord garvesyre antyder, tørrer slimhinderne ud. Barbera er nemlig, sammen med Pinot Noir og Gamay, medlem af en eksklusiv klub af blå druer, der laver vine som kan nydes uden at det river i gummerne. Mens mængden af tanniner i en vin på Barbera er lavt, er indholdet af frugtsyrer til gengæld ganske højt, selv som fuldmoden bevarer Barbera druen sit frugtsyreniveau, hvilket er en stor fordel for en vinbonde der avler druer i et varmt klima.

Vinen

I Alba-distriktet prioriteres den fornemme Nebbiolo drue og dens kostbare vine som Barolo og Barbaresco; Barbera-stokkene bliver derfor henvist til de næstbedste marker. I Asti-distriktet, hvor der ikke dyrkes Nebbiolo, nyder Barbera godt af en placering på marker med optimal beliggenhed i forhold til solen og en leret, kalkholdig jordbund. Antiche Cantine Borgo Lame har gæret den modne Barberafrugt fra Asti i 6-8 dage i temperatur-styrede tanke ved 28-30 °C, hvorefter den unge vin er modnet i 6 måneder på rustfri ståltanke. Det er med andre ord den ægte vare, vi får skænket i glasset, og det kan både duftes og smages. Vinens farve er funklende rubinrød med lys kant, og den indbydende duft af violer og røde kirsebær er uden antydning af egefad. Den let syrlige smag af rød bærfrugt har en læskende mineralitet og en oplivende frugtsyre i afslutningen. Barbera D’Asti er en særdeles venlig og let drikkelig vin, som vil gå i folk med træsko på, og autentiske Barbera-vine fortjener en større udbredelse som nogle af verdens mest madvenlige rødvine.

Maden

Barbera D’Asti er i ordets positive betydning det piemontesiske svar på en frikadellevin, hvilket vil sige at den er en eminent ledsager til enkle retter fra pasta, pizza og lasagne til frikadeller, forloren hare og andre farsretter. Vinen er på toppen nu og bør serveres kølig i store glas og drikkes i store slurke - den glider let ned!

*indeholder sulfitter