2019 Vesevo Greco Di Tufo, Campanien, Italien

  • Drue Greco Di Tufo
  • Distrikt Campanien, Italien
  • Årgang 2020
  • Vol. 13,5%
  • Pris 393,00 kr.

For italienske hvidvine er følgende tre udsagn en god rettesnor: de skal drikkes unge; de skal drikkes til mad; og de smager godt. Vesevo er det historiske navn for Vesuv, så vi er med andre ord i Campania − en region i det sydlige Italien med Napoli som hovedstad. Befolkningen i Campanien har i århundreder levet med den berømte vulkan som nabo på godt og på ondt. Den 24. august i år 79 gik Vesuv helt uventet i udbrud. Glødende sten blev slynget højt op i luften, og en sky af brændende aske væltede ned ad bjerget og begravede Pompeji.  Siden har Vesuv været i udbrud og sendt skyer af mineralsk aske ind over land, og det er her tufo kommer ind. Tufo er en porøs og relativt blød bjergart, der opstår når vulkansk støv og aske hærder. Lagene af aske og vulkansten suger vand til sig, når det regner, og med tiden forvitrer de øverste lag af tuf og gøder jorden med kalium og fosfor. Fortællingen om Vesuv rummer derfor også historien om frugtbar landbrugsjord, hvor der bl.a. har været dyrket vin siden romertiden. Italien er hjemsted for over 350 autoriserede druesorter, hvortil kommer over 500 andre sorter som har været dyrket lokalt fra gammel tid. Greco er en af de druesorter, som græske kolonister lærte bønderne i Syditalien at dyrke omkring år 700 før vor tidsregning. 

Vinen

Greco blev oprindelig brugt af grækerne til at lave dessertvin, men i dag lægger druen most til tørre hvidvine som Greco di Tufo, der regnes for en af de bedste, italienske hvidvine. Efter gæring ved lav temperatur lagrer vinen nogle måneder på sit bundfald før den tappes på flaske. Den funklende, strågule vin i glasset har en let gylden tone og en blomstrende duft af gule blommer og fersken. Den fyldige, let krydrede smag har toner af abrikos og grapefrugt, som lives op af den markante mineralitet og præcise frugtsyre, som er et særkende for Greco di Tufo.

Maden

Greco di Tufos lange eftersmag har et klædeligt, diskret pift af bitterhed, som gør vinen ekstra velegnet som ledsager til måltidet. Vinen går meget fint i spænd med fisk og skaldyr, men den hører også hjemme i glasset til lyse kødretter. Drik vinen ung og kølig til en italiensk inspireret fiskeret som mørksejfilet i fad med hvidvin, toppet med tomat, basilikum, parmesan og hvidløg.