2019 Vega Vella Tempranillo, Bodegas Cornelio, Rioja, Spanien

  • Drue Tempranillo, Garnacha, Graciano
  • Distrikt Rioja, Spanien
  • Årgang 2019
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

”Vinstokken skaber den gode frugt med jord og sollys, men det er vinbondens arbejde i kælderen, der bringer vinen til live”. Med dette citat af Pablo Neruda præsenterer Bodegas Cornelio sin historie og sine vine − og der er meget at fortælle. Først lidt om Spaniens suverænt bedst kendte vindistrikt, der i 1991, som det først, spanske distrikt, fik den fornemme status som DOCa (Denominación de Origen Calificada), der har skrappe regler for alle trin i vinens skabelse: en nøje geografisk afgrænsning af distriktet, et nøje udvalgt sortiment af tilladte grønne og blå druesorter, regler for beskæring af vinstokkene (12 knopper per vinstok for Tempranillo, 14 knopper for Garnacha og 12 knopper for øvrige sorter),  maksimumgrænser for høsten af druer, prøvesmagning af vinen (et smagepanel på 5 eksperter skal vurdere typicitet, farve, klarhed, aroma, smag og kvalitet) før godkendelse som Rioja og unikke bagside-mærkater med garanti for vinens autenticitet, der har samme optiske systemer for ægthed som Euro-pengesedler. DOCa Riojas vinmarker ligger placeret i et dalstrøg, der strækker sig i et bælte langs floden Ebro og dens biflod Rio Oja  fra øst mod vest. Rioja er opdelt i tre zoner efter forskelle i klima og jordbundsforhold: Rioja Alta og Rioja Alavesa mod vest og Rioja Oriental mod øst. Druerne til Vega Vella er høstet fra marker i Rioja Oriental nord for floden Ebro.

Vinen

Vinen er gæret på ståltank med naturgær og er lagret mindre end et år for at bevare dens friskhed og ungdommelige charme. Det er vine, hvor frugten dominerer, som smager bedst unge og ikke vinder ved lagring. På vinens etiket fremhæves Tempranillo som den dominerende druesort, men, som det ofte er tilfældet for Riojas rødvine, er der flere druesorter i vinen: Garnacha, der tilfører alkohol, syre og struktur til vinen, og Graciano, der leverer tanniner, farve og en krydret tone i smagen. Den typiske blanding i Rioja er 60-80% Tempranillo. Vinen i glasset er lys violet med en indbydende duft af hindbær, kirsebær og et strejf af tobak. Den friske smag af syrlige kirsebær har krydrede toner af urter og lakrids, god længde og en finale med modne tanniner.

Maden

Vega Vella Tempranillo er en karakterfuld vin, uden at være tung, og den passer perfekt til efterårets simremad. Et godt valg kunne være nakkefilet i vin.