2019 Quintela Vinho Tinto Reserva, Douro, Portugal.

  • Drue Tourigo Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca
  • Distrikt Douro, Portugal.
  • Årgang 2019
  • Vol. 13,5%
  • Pris 414,00 kr.

Quintela Tinto Reserva har status som DOC, hvilket er den fineste appellation i Portugal. Bagside-etiketten bærer et mærkat med et håndskrevet nummer, som bekræfter at vinen opfylder reglerne som en af Portugals 31 top-klassifikationer, der nu af EU er døbt om fra DOC til DOP Douro. Dette klassifikations-system blev indført i Portugal ved landets optagelse i EU i 1986, men faktisk har Douro-distriktet æren af at være det første vindistrikt i verden, der indførte en officiel kvalitets-klassifikation. De fleste har hørt om Grand Cru klassifikationen fra Bordeaux med 1., 2. 3., 4. og 5. Cru, som blev indført i 1855 under Napoleon III, men Douro-regionens system til markeret og kontrolleret vinavl blev indført allerede d. 10. sept. 1756 . Hvad skal der så til for at nå til tops i Douros vin-hierarki? For det første skal druerne være høstet fra de bedste vinmarker, hvor faktorer som beliggenhed, højde over havet, eksposition for solen, skråningens hældning, jordbunden, læ for vinden, druesorter, vinstokkenes alder, høstudbytte, plantetæthed og opbinding tages i betragtning. Her får Quintela Reserva gode karakterer for sine marker i Cima-Corgo, det bedste distrikt i hjertet af Dourodalen.

Vinen

Douro-distriktet har godt 150 forskellige druesorter. Sorterne opdeles i anbefalede, accepterede og tolererede. Quintela Reserva er lavet på 50% Tourigo Nacional, Tinta Roriz og Touriga Franca, og alle tre sorter ligger i toppen af Douros drue-hierarki med Tourigo Nacional i spidsen. Denne druesort anses for den bedste, men er alligevel kun plantet på 4% af arealet, hvilket skyldes sortens lave ydeevne og en lav resistens mod to lokale plantesygdomme. Det er ret fornemt at have 50% af denne druesort med i flasken. Vinen er modnet på fade af fransk eg i 12 måneder før aftapning på flaske. Vinen i glasset er mørk violet med intens duft af sorte skovbær, et strejf af tobak og balsamiske fadtoner. Smagen af sort bærfrugt er rig og fyldig med masser af muskler, en fin syre og runde tanniner. Man fornemmer slægtsskabet til portvin i dette glas solskin på flaske.

Maden

Gastronomisk er Quintela Reserva en bredt anvendelig vin med appel til mange typer kødretter, men dens høje kvalitet taget i betragtning, burde den nok opgraderes til en vin, der serveres til en festlig aften med glade gæster. Et forslag til menu kunne være rødvinsbraiseret nakkefilet.

*indehoder sulfitter