2019 Quintela Vinho Tinto Colheita, Douro, Portugal.

  • Drue Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional
  • Distrikt Douro, Portugal
  • Årgang 2019
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Et af Europas mest betagende vinlandskaber findes i dalene omkring Dourodalens øvre løb. Milevidt er de stejle bjergskråninger dækket af smalle terrasser, som Douros vinbønder gennem århundreder har bygget op af klippesten for at holde på jorden og skaffe fodfæste til vinstokkenes rødder. Ikke alene er sceneriet dramatisk og vildt, det samme gælder Dourodalens klima. Sommeren er kvælende varm, og vinteren er lang og kold med sne og frost omkring nytår. Jordbunden domineres af skifer, som er resistent mod erosion og har storartede egenskaber for vinavl: vinstokkens rødder kan trænge dybt ned i undergrunden og nyde godt af dens gode vandbindingsevne. I dagtimerne opsuger klipperne solvarmen for senere at afgive den oplagrede varme om natten. Kun omkring 40% af Dourodalens produktion af druer anvendes til portvin, og de senere år er dalens røde vine kommet mere i fokus. Hvor vinbønderne tidligere blot høstede frugten og lavede vin uden at tænke ret meget over hvilke sorter, der havnede i flasken, er der nu kommet mere fokus på de enkelte druesorters egenskaber og deres indflydelse på den færdige vin.

Vinen

Quintela Vinho Tinto er lavet på klassiske, lokale druesorter som hører til de mest anbefalede i Douro. Frugten er høstet de første uger af oktober, og hver druesort har først gennemgået 5 dages ”maceration carbonique” (udblødning under kulsyretryk) − en traditionel metode (meget brugt i Beaujolais) til at lave en frugtig vin som kan nydes ung. Herefter er de fire druetyper gæret separat i ståltank ved 28 °C i 10 dage før de unge vine blandes og lagres på fade af fransk eg i ni måneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve med stænk af purpur. Den delikate duft har toner af violer, kirsebær og blåbær med en diskret, let røget tone af egefad. Vinens smagspalet af moden, rød bærfrugt er let og elegant med perfekt balance mellem frugt, syre, alkohol og en afslutning med runde, venlige tanniner. En herlig vin, skabt til at nydes i sin ungdom − en vintype man møder alt for sjældent.

Maden

Den rubinrøde Quintela er som skabt til lettere retter med lyst kød som ovnstegt dansk kylling eller pasta med svampe i cremet sauce og ristede pinjekerner.

*indeholder sulfitter