2019 Passimora Nero D’Avola, Cantine Pellegrino, Sicilia DOC, Italien

  • Drue Nero D’Avola
  • Distrikt Sicilia DOC, Italien
  • Årgang 2019
  • Vol. 14,5%
  • Pris 414,00 kr.

Pellegrino-familien har avlet druer og lavet vin på Sicilien siden 1880 og repræsenterer dermed en lang tradition for vindyrkning og en stor erfaring med at finde de helt rigtige druesorter til øens varierede jordbundsforhold og forskellige klimazoner. Passimora er høstet fra marker i et område mod vest på Sicilien, hvor vinstokkens rødder er fæstet i silt ─ en jordbund med ler, der består af så finkornede jordpartikler, at man kun lige med nød og næppe kan føle partiklerne ved at gnide lidt af silten mellem fingrene. Den lokale silt er så rig på mineraler, at den er kendt som Terra Grande. Områdets Middelhavsklima er præget af milde vintre og varme somre, hvor vinplanterne, der gror på marker i en højde fra 50 - 200 meter over havet, nyder godt af friske havbriser.

Vinen

Druesorten Nero D’Avola har fået sit navn efter byen Avola i provinsen Siracusa på Sicilien. Det er Siciliens mest plantede ─ og ubestridt bedste ─ blå druesort, der elsker varme, så den trives godt i øens sommerhede. Nero D’Avola kan yde forskellige vintyper fra unge, frugtige vine skabt til at drikkes i deres ungdom til potente mørke vine programmeret til et langt liv. Passimoras etiket fortæller ”da uve con leggero appassimente”, hvilket vin sige, at druerne til vinen har fået lov at tørre lidt i solen, så noget af druesaftens vand fordamper og druemosten derfor bliver mere koncentreret og rig på druesukker og duft- og smagsstoffer. Efter en kort maceration går mosten gennem en lang gæring med kontrol af temperaturen fulgt af fire måneders modning på ståltank.   Vinen i glasset har en lysende violet farvetone og en intens duft af violer, blå blommer og tørret frugt. Smagspaletten domineres af en behagelig frugtsødme fra sorte skovbær sammen med mørk chokolade, en fin syre og fløjlsbløde tanniner. Pellegrino er lykkedes godt med balancen mellem frugtens sødme og en struktur med tilpas kant.

Maden

Passimora vil gå godt sammen med tomatbaserede kødretter som f.eks. den italienske osso buco ─ en skøn simreret på kalveskank.

*indeholder sulfitter