2019 One Shiraz, Cantine San Marco, Lazio, Italien

  • Drue Syrah
  • Distrikt Cantine San Marco, Lazio, Italien
  • Årgang 2019
  • Vol. 13%
  • Pris 393,00 kr.

Navnet Lazio vil få mange til at tænke på fodboldklubben SS Lazio, hjemmehørende i Rom med det Olympiske Stadion som hjemmebane. Mens Lazio tifosi, klubbens fans, drikker øl mens de nyder fodboldstemningen på kampdage er Lazio for vindrikkende turister et vinområde, de stifter bekendtskab med under besøget i den evige stad. Og Roms status som kulturelt, politisk og historisk epicenter har haft enorm betydning for Lazio-regionens vinavlere i århundreder. Det romerske aristokrati priste ”Latiums” vine til skyerne, og senere bidrog områdets islæt af fyrster og paver på samlebånd til at holde de stolte vintraditioner ved lige. Kun få kilometer syd for byen ligger vinmarkerne tæt i de smukke højdedrag, hvis vulkanske jordbund er med til at give vinene kompleksitet og syre. Frascati og Castelli Romani hører til de mere kendte distrikter, men Lazio har over 30 distrikter med DOC-status. Set med vinavl, klima, kultur, gastronomi og historie som perspektiv er Lazio en form for grænseland. De nordlige områder af Lazio har meget til fælles med det sydlige Toscana, mens de bjergrige område midt i Lazio og mod øst minder om de grønne bjerge i Umbrien og Abruzzerne. Området syd for Monte Circeo slægter til gengæld Campanien på.

Vinen

Cantine San Marco, der har sine kældre i Frascati, har lavet en serie enkeltdrue-vine under mærket ONE. Her har San Marco valgt Shiraz – en druesort kendt som Syrah i Rhônedalen. Cantine San Marcos udgave har en mere kølig, enkel stil − in purezza, som der står på etiketten. Vinen i glasset er rubinrød med en indbydende duft af violer og røde kirsebær. Violerne går igen i smagsbilledet sammen med røde skovbær og en oplivende syre i god balance med vinens 13,0 vol.% alkohol og modne tanniner. En dejlig ”cool climate” Shiraz skabt til umiddelbar nydelse i store slurke.

Maden

Cantine San Marco er klar til at modtage de mange turister, der tager en pause fra metropolen med en udflugt til Frascati. Ristorante Vinoteca San Marco har menuen parat til ONE Shiraz, der i flere årgange har fået guldmedalje ved ”Berliner Wein Trophy”. Vinen er som skabt til spisekortets antipasti, pizza og pasta, men Shiraz ONE har også fylde, frugt og temperament til at ledsage en nakkekam med sprød svær.