2019 Oh la la, Domaine Paraza, Pays D’Oc, Frankrig

  • Drue Syrah, Marselan, Merlot, Cabernet Franc
  • Distrikt Pays D’Oc, Frankrig
  • Årgang 2019
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

Fra gammel tid har vinområderne i Languedoc været isoleret fra den store verden på grund af manglende transportmuligheder. Først da Canal de Midi i 1681 så dagens lys og forbandt Middelhavet med Atlanterhavet blev eksporten fra Languedoc en realitet.

Château de Paraza ligger ned til Canal du Midi med sydvendte vinmarker på den anden side af vandvejen. I 2005 blev Château de Paraza overtaget af Annick og Pascal Danglas. Arbejdet med at restaurere det historiske slot og renovere vinmarkerne var en stor udfordring, der med tiden kom til at involvere parrets tre børn. En ny vinkælder med topmoderne udstyr, plantning af nye druesorter og indførelse af metoder til bæredygtig produktion er det blevet til siden den første høst i 2005. I dag indkasserer domænets vine international anerkendelse og medaljer og Domaine Paraza eksporterer til mange lande.

Vinen

Oh la la er lavet på 60% Syrah, 20% Marselan, 10% Merlot og 10% Cabernet Franc – en udsøgt blanding af Bordeaux-druer plus nye og gamle sydfranske druetyper fra omkring 30 år gamle vinstokke. Druerne er høstet separat efter hensyntagen til deres modenhed. Efter afstilkning er de fire druetyper gæret hver for sig, og blanding af den færdige vin før aftapning sker først efter smagsmæssig vurdering af hver enkelt vintype.

Oh la la for en generøs vin i glasset, der har meget at byde på for alle sanser. Farven er violet med et skær af purpur, en fryd for øjet, mens næsen forføres med duften af sorte bær, sød lakrids og provencalske urter. Lækker frugtsødme træder frem i smagen af sorte kirsebær og brombær suppleret med et lag mørk chokolade og fløjlsbløde tanniner i afslutningen. En vin for gourmander og livsnydere.

Maden

Oh la las frugtsødme og saftige frugtfylde gør den velegnet som ledsager til efterårets krydrede gryderetter som kunne være mørbrad med æbler, løg og karrysovs eller en heftig chili con carne. Capsaicin, det stof der giver chili og peberfrugter deres stærke, skarpe smag, er let opløseligt i alkoholen i en slurk Oh la la, der har en alkoholstyrke på 14,5 vol.%. Et glas vand, derimod,  vil få den brændende chilismag til at flamme op i munden.