2019 Gran Sasso, Montepulciano D’Abruzzo, Italien

  • Drue Montepulciano
  • Distrikt Abruzzo, Italien
  • Årgang 2019
  • Vol. 13,5%
  • Pris 393,00 kr.

For mange vindrikkere klinger navnet Montepulciano bekendt, og det er ikke så mærkeligt. Montepulciano er nemlig både navnet på en kendt vinby i Toscana, en verdensberømt vintype og en italiensk druesort. Der opstår let forvirring i geledderne, så lad os starte med at få begreberne sat på plads. Montepulciano er en smuk middelalderby i Toscana, ca. 70 km sydøst for Siena. Vino Nobile di Montepulciano er et af Toscanas mindste (og bedste) vindistrikter med egen DOCG status. De gode producenter anvender den lokale klon af Sangiovese, for at rendyrke den berømmede Montepulciano-stil til et tårnhøjt niveau, som lokker mange vinelskere til byen Montepulciano. Endelig er Montepulciano navnet på en druetype fra Abruzzo-regionen, som ifølge nutidens DNA-analyser ikke er beslægtet med den toskanske Sangiovese-drue. Montepulciano-druen er Abruzzo-regionens arbejdshest, der yder sit bedste i Montepulciano D ’Abruzzo-zonen i den nordlige del af Abruzzo op mod grænsen til Marche. Vinmarkerne strækker sig fra Adriaterhavets kyst et godt stykke ind i landet til Appenninernes bjergskråninger.

Vinen

Montepulciano D’Abruzzo er imidlertid en vintype som kvalitets- og stilmæssigt spænder vidt. De bedste producenter har fundet et balancepunkt med mørke, saftige vine, koncentreret frugt og en fast struktur som resultat. Denne udvikling har været med til at gøre Montepulciano D’Abruzzo til et af Italiens mest lovende distrikter. Gran Sasso udmærker sig i glasset med en tæt, mørkviolet farve. Den karakteristiske, rustikke aroma af sorte bær og tobak fører frem til en ren og karsk aromapalet med robust smagsfylde, god længde og faste tanniner i afslutningen.


Maden

Gran Sasso har den typiske, italienske rødvins madvenlige tørhed med en pirrende kant, som giver lyst til et glas mere til støvlelandets enkle pastaretter og friskbagte pizzaer.

*indeholder sulfitter