2019 Governo, Barbanera Vini, Toscana Rosso IGT, Italien

  • Drue Sangiovese, Merlot
  • Distrikt Toscana, Italien
  • Årgang 2019
  • Vol. 13,5%
  • Pris 414,00 kr.

At lave vin minder lidt om at spille kort. Til spillet om Governo har vinmageren fået to kort på hånden: Toscanas ikoniske druesort, Sangiovese, som er kendt for at give ret lyse vine med saftig kirsebærfrugt, en forfriskende syre og en rank rygrad af tanniner. Desuden er der en smule Merlot, en international druesort, som udmærker sig ved en aromatisk frugtfylde og runde tanniner. Druerne til vinen er høstet fra marker tæt ved grænsen til Umbrien.

Den vinkælder, hvor vinmageren skal vise hvad han dur til med sine druer, tilhører Barbanera Vini, som blev stiftet i 1938 og i 1978 gik i arv til fjerde generation i vindynastiet: brødrene Paolo og Marco. Familien lever og ånder for vin, både i overført betydning og rent bogstaveligt. De to brødre har levet sig ind i vinhusets traditioner med duften fra fadene med gærende vinmost i næsen siden barndommen. Serien af ”Sortskæg-vine” – det er hvad navnet Barbanera på etiketten betyder − blev etableret i 2007 som en hyldest til egnens historie og familiens årelange passion for vin.

Som kortspillere kan også vinmagere godt lide at vinde præmier. Vinhuset fik i 2020 tildelt titlen ”BEST PRODUCER OF ITALY” af Luca Maroni − en kendt, italiensk vinanmelder og forfatter til bogen ”Il Migliori dei Migliori” (de bedste af de bedste italienske vine). Ved den prestigefyldte Berliner Wine Trophy 2020 konkurrence, hvor førende vineksperter bedømmer 7.000 forskellige vine fra hele verden, fik 15 “Sortskæg-vine” tildelt guldmedalje, og ved vinmessen i Verona, VINITALY 2020, fik Governo 2019 en score på 98/100 points – macaroni

Vinen

I glasset har Governo en intens blålig farvetone. Duften er rig på mørk bærfrugt, kirsebær og blåbær, mens smagen af røde og blå bær med krydrede fadtoner har en behagelig frugtsødme og god længde – ”al gusto piano e delicato” – blød og delikat i munden, som man siger i Toscana, og med en god balance mellem frisk syre og modne, runde tanniner.

Maden

Vine på Sangiovese-druen er som skabt til mad krydret med timian og rosmarin, så hvad med at tænde op under trækulsgrillen og stege nogle lammekoteletter penslet med olivenolie og krydret med timian, rosmarin, knust hvidløg og peber. Serveres med et svalt glas Governo og et stort fad courgette-gratin.