2019 Cuvee Wagram, Urbanihof, Fels am Wagram, Østrig

  • Drue Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Riesling
  • Distrikt Fels am Wagram, Østrig
  • Årgang 2019
  • Vol. 12%
  • Pris 450,00 kr.

Drue: Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Riesling

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2019

Vol: 12%

Familien Paschinger har haft vinmarker i Wagram siden 1598, og 11. generation, Sonja og Franz Paschinger, har i dag hånden på roret. Fra omkring år 2000 begyndte familien at omlægge produktionen til økologisk drift, og i 2016 blev arbejdet kronet med bio-økologisk certificering af Bio Weingut Urbanihofs 40 ha vinmarker.

Vinen

Cuvee Wagram er lavet på druesorterne Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc og Riesling. Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den er landets mest plantede druesort og Østrigs signaturdrue. Grüner Veltliner og de to andre druesorter yder deres ypperste på vinmarkerne langs Donau under en times kørsel vest for Wien, hvor vinstokkene trives i de lune, tørre vinde fra den varme slette mod øst, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Markernes terrasseformede højdedrag består af et dybt lag løss. Med sin rigdom på mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss en optimal jordbund for vinstokkens rødder. Druerne er høstet i oktober og gæret ved lav temperatur for at beskytte mostens friskhed. Alle tre druesorter er kendt for deres krystalklare, rene frugt og deres intense frugtsyreniveau. Cuvee Wagram er vinificeret i en tør, madvenlig stil, hvor indholdet af restsukker i vinen, som er den rest af druemostens frugtsukker der ikke er blevet omdannet til alkohol under gæringen, er helt nede på 2,0 g/liter. Til sammenligning er der 110 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en indbydende duft af lime, grønne æbler og et strejf af peber. Vinen har en intens smag af grapefrugt og kiwi med et tydeligt indslag af hvid peber; den delikate frugt har en flot længde og intensitet, der slutter af med den knivskarpe frugtsyre. En superfrisk hvidvin, der stimulerer appetitten og får spyttet til at flyde.

Maden

Cuvee Wagrams grønne toner og friske syre gør vinen velegnet til salater og grøntsagstærter. Gælder det fisk, vil vinen være en uovertruffen ledsager til ceviche ─ en ret, der oprindeligt stammer fra Peru og laves af rå fisk marineret i citrus.

*Indeholder sulfitter