2019 Cos De Gavinel Carignan, Fonjoya, Saint-Guilhem-Le-Desert IGP Frankrig.

  • Drue Carignan
  • Distrikt Fonjoya, Saint-Guilhem-Le-Desert IGP, Frankrig.
  • Årgang 2019
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

 Fonjoya forener dristige vinbønder, der solidarisk forpligter sig til at beskytte deres natur og videreføre deres viden og erfaring om vinavl. Egnens årtusindgamle, dramatiske historie, dialekten ”le patois languedocien” og den levende, lokale kultur har skabt en blomstrende, lokalpatriotisk selvforståelse, som en nærmest ”Det Vilde Vesten” fandenivoldskhed er en del af.  Fonjoyas vinmarker er en broget mosaik skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Ved en tur i vinmarken kan man møde op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Sammen med en skatkiste af mere end 30 lokale druesorter, tilpasset områdets klima gennem århundreder, er det med til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom.

Vinen

Cos De Gavinel er lavet på 100% Carignan ─ en robust, tykskallet druesort, lidt hård i filten og ikke fin og sart som f.eks. Pinot Noir. Man vil finde Carignan i utallige ”blends”, men det er ikke ofte man finder en vin på ren Carignan. Det skyldes druens ry for at lave hårde, kantede vine med en udtørrende, hård tanninstruktur. ”Den er ikke til at drikke, mens den er ung, men den er heller ikke værd at gemme”, skrev Jancis Robinson uelskværdigt i sit vinleksikon. I hænderne på modige, talentfulde vinbønder og en opvækst under den sydfranske, glødende sol er det en ganske anderledes Carignan vi har i glasset. Vinens farve er naturligvis tæt og mørk med blå og røde toner, men dens duftpalet er vidt åben med en skøn blanding af violer, kirsebær, blåbær og krydderier. Smagen er pakket med generøs, fuldmoden bærfrugt, der tilmed har både kant og karakter, en spændstig syre og en finale med fløjlsbløde tanniner. En vin der er på toppen nu og demonstrerer en lovende fremtid for Carignan i disse ”gobal warming” tider. 

Maden

Fonjoya foreslår rødt kød, vildt, svampe eller ost. Det åbner op for mange muligheder som f.eks. en klassiker som roastbeef med kartofler og bearnaisesauce.

*indeholder sulfitter