2019 Château Haut Baillou, Blaye – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

  • Drue Merlot
  • Distrikt Blaye – Côtes De Bordeaux, Frankrig.
  • Årgang 2019
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

I ”gamle” dage drak mange danskere helst rødvin fra Bordeaux, der havde ry som et af verdens bedste vindistrikter og hvis navn på etiketten altid gav respekt og anerkendelse fra dem, der fik skænket en fransk slotsvin i glasset. Måske var det for nemt at sælge Bordeaux og måske tog de franske vinbønder sig en længere lur, mens de hvilede på laurbærrene, for da de endelig vågnede op var vinens verden en anden, hvor dørene stod på vid gab for import af gode, let drikkelige vine fra lande som Chile og Sydafrika til attraktive priser. For mange af os gik Bordeaux lidt i glemmebogen, men synet af Château Haut Baillous flotte etiket er som gensynet med en gammel ven. Og det blev et glad gensyn, skal jeg hilse og sige, men mere om det senere. Bertrand Rousseaud er yngste skud på stammen af en familie, der har lavet vin i seks generationer. Vi er i Blaye - Côtes De Bordeaux – et af de mange distrikter i Bordeaux – som ligger øst for floden. Vingårdene er langt mindre i gennemsnitlig størrelse end på venstre bred, og en række slotte og ejendomme er stadigvæk familieejede. I den kølige lerjord på de små bakker og plateauer er Merlot-druen i sit es, og Château Haut Baillou er da også lavet på 100% Merlot. I sammenligning med barske Cabernet Sauvignon, der dominerer markerne på venstre bred, har Merlot betydeligt mindre garvesyre og en saftig, frugtagtig fylde, der betyder at Merlot-vine kan drikkes relativt unge.

Vinen

Druerne til Château Haut Baillou er høstet fra Vignobles Bertrand Rousseauds marker i Blaye, og frugten fra hver enkelt mark er vinificeret for sig og lagret på fade af fransk eg. Vinmageren har nu en række vine med hvert sit terroir-præg at arbejde med og kan, som en anden dirigent, skabe en optimal smags-symfoni med sine forskellige, vinøse instrumenter. Vinen i glasset har en mørk, violet tone og en delikat duft af modne solbær krydret med et strejf af tobak. Smagen af sort bærfrugt med diskrete toner af tobak og blyantspids spiller op til den klassiske Bordeauxstil i en elskværdig, drikkevenlig udgave, som bekræfter at Blaye-distriktets vine er værd at holde øje med.

Maden

Rig frugt, høj alkoholstyrke og modne tanniner er nøgleordene for den glimrende årgang 2019, så der er noget at leve op til på køkkenfronten. Et glas rødvin fra Bordeaux har alle dage haft sin raison d’etre som ledsager til et godt stykke kød på tallerkenen.

*indehoder sulfitter