2019 Château de Paraza Cuvée Spéciale, Minervois AOP, Frankrig

  • Drue Syrah, Mouvedre, Grenache
  • Distrikt Minervois AOP, Frankrig
  • Årgang 2019
  • Vol. 14,5%
  • Pris 414,00 kr.

Cuvée Spéciale er en ”Grand Vin du Languedoc” – et af Frankrigs største vinområder, hvis 15 mio. hektoliter vin udgør en tredjedel af Frankrigs årlige vinproduktion. I starten af det 20. årh. var Languedoc hovedleverandør af jævn bordvin med 10-11 vol.% alkohol, der frem til midt i 60’erne var en populær dagligvare hos de franske købmænd. Kombinationen af konkurrence fra verdensmarkedet og en mere restriktiv alkohollovgivning skabte en revolution i Languedocs vinproduktion. De højtydende vinstokke blev rykket op og erstattet med ædlere druesorter med lavere udbytte og høj kvalitet.

Vinen

Paraza er en typisk sydfransk kanalby.. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger ned til Canal du Midi. Slottet byder på daglige vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser. Château de Parazas sydvendte vinmarker ligger i Minervois – et af Languedocs distrikter med den fine AOP klassifikation. Markerne er bygget op som sæderne i et gigantisk, sydvendt amfiteater, hvis terroir med kalksten og gruset lerjord og solrige klima med kølige nætter egner sig perfekt til vindyrkning. I det dramatisk smukke landskab er der vinmarker overalt, som klynger sig til foden af kratbevoksede bjergskråninger sammen med middelalderslotte, gamle klostre, ruiner fra det romerske imperium og pittoreske småbyer. Cuvée Speciale er lavet på 40% Syrah, 40% Grenache og 20% Mourvedre, som gæres hver for sig. Gæringen varer to uger og flere gange daglig pumpes den gærende most op over laget af drueskaller øverst i tanken for at trække farve og aromastoffer fra skallerne over i vinen. Vinen i glasset er rubinrød med toner af purpur. Duften er rig på kirsebær og vilde krydderurter, som går igen i smagen sammen sorte skovbær, sort lakrids og en fyrig alkoholstyrke på 14,5 vol.%. Den perfekt balancerede smagsoplevelse slutter med en lang eftersmag og en fløjlsblød tanninfinale.

Maden

Cuvée Speciales kombination af frugtig, krydret smagsfylde og let drikkelig charme gør den bredt anvendelig som madvin. Serveret kølig i store glas er vinen perfekt til et frokostbord med salater, patéer, pølse og ost. Hvis planerne går i retning af en grill-aften har Cuvée Speciale masser af saft og kraft til at ledsage en god grillbøf.

*indeholder sulfitter