2019 Château Bréjou, Bordeaux, Frankrig.

  • Drue Semillion, Sauvignon Blanc
  • Distrikt Bordeaux, Frankrig.
  • Årgang 2019
  • Vol. 12,5%
  • Før 450,00 kr. Nu kun 350,00 kr.

Château Bréjou Bordeaux klinger af kostbar, rød slotsvin fra støvede flasker i dybe kældre. Men her kommer så overraskelsen: denne flaske Château Bréjou er en Bordeaux Blanc, altså en hvidvin, og den kommer fra en mindre vingård. Så der er et par ting vi skal have på plads. Bordeaux er Frankrigs største vindistrikt med en årlig produktion på 650 millioner flasker vin. Ni ud af ti af disse flasker indeholder rødvin, kun 3 af hver 100 flasker er en kendt slotsvin. De fleste af Bordeaux-distriktets 60 appellationer hører til mindre kendte områder, drives af en familie. Her drejer det sig om familien Sottana, hvis franske historie starter med en italiensk familie, der flygtede fra Mussolinis diktatur. Vingården Château Bréjou blev etableret i 1951 og vi er 70 km stik øst for Bordeaux by. Jordbunden har en gunstig blanding af ler og kalksten, og markerne ligger lunt i læ med sydvendte skråninger ned mod floden Dordogne, hvor vinstokkene nyder godt af flodens tempererende indflydelse på det lokale klima.

Vinen

De karakteristiske druesorter til hvid Bordeaux er Sémillon og Sauvignon Blanc. Sémillon udgør med 95% den dominerende druesort i Château Bréjou, hvor de sidste 5% er Sauvignon Blanc. Efter gæringen er vinen lagret på sit bundfald i rustfri ståltanke for at give dybde og karakter.  Sémillon er en relativt stor drue med en tynd skal hvilket gør druen udsat for angreb af svampesygdomme. Men hvis det er ædelråd-svampen Botrytis Cinerea kan resultatet blive en fremragende dessertvin som Sauternes. Sémillon-vine er typisk ret lyse, og den unge vin i glasset har grønne glimt i sin lyse, strågule farve. Den delikate duft har toner af æble, citrus og passionsfrugt med et strejf af grønne urter. Den friske smag af grønne æbler, kvæde og grapefrugt har en flot længde og en sprød syre, som gør den til en glimrende madvin. Château Bréjou Blanc er skabt til at nydes i sin ungdom og vinder ikke ved lagring i kælderen.

Maden

Den unge Château Bréjou Blanc er en let og elegant vin med moderat alkoholstyrke, der passer bedst til lette retter uden for meget smør og fløde i saucen. Til en frokost på terrassen vil en hjemmelavet hønsesalat med bacon og asparges være et populært match, og handler det om en varm hovedret vil en pocheret lys fisk, som f.eks. lyssej, serveret med årstidens grøntsager passe godt til vinens stil.

*indeholder sulfitter