2019 Chapitre Pinot Gris, Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

  • Drue Pinot Gris
  • Distrikt Val de Loire, Frankrig
  • Årgang 2019
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Loire er Frankrigs tredjestørste vinområde. Loires vinrute løber på sin slyngede, 300 km lange vej mellem Blois og Nantes gennem nogle af Loiredalens velkendte vindistrikter som Chinon, Bourgueil, Saumur, Vouvray og Muscadet. Vignoble Réthoré Davy ligger langt mod vest, kun en times kørsel fra Nantes. Tre grønne druesorter dominerer på vinmarkerne i Loire: Melon de Bourgogne, Sauvignon Blanc og Chenin Blanc. Dertil kommer lidt Chardonnay og en smule Folle Blanche. Kun 4% består af andre druer. Der er med andre ord ikke mange Pinot Gris vinmarker i Loire, så det er et spændende valg Christophe and Martine fra Vignoble Réthoré Davy har truffet ved at plante Pinot Gris, som her i landet er bedst kendt som en af de seks grønne druesorter i Alsace.

Vinen

Gris betyder grå, men druens skal er nærmest gråblå og kan svinge fra det helt lyse over i det orange til pink og videre til klart blå afhængig af vejr og vind, høsttidspunkt og arveanlæg. Den grå Pinot er nært beslægtet med den sorte Pinot, og genetisk er den nærmest en variant af Pinot Noir. Druen kan som en kamæleon tilpasse sig et lokalområdes terroir og vinstil. I Alsace bliver Pinot Gris vinificeret til en svagt rosa farvet, cremet, olieagtig vin med nogen druesødme, intens frugtfylde og en fast struktur, der giver vinen rygrad til at ledsage lyse kødretter. I Italien, hvor druen er meget udbredt under navnet Pinot Grigio, er resultatet en ganske anderledes vintype med lyse, meget lette, friske, og undertiden let perlende vine. Vinen i glasset viser, at Christophe and Martine har ladet sig inspirere af Alsace-udgaven af Pinot Gris. Den gule farve har gyldne glimt og duften har aromatiske toner af kaprifolium, fersken og lime. Smagen er rig på frugt – nektariner, abrikos og melon med et strejf af honning – med en cremet fylde, god længde og en veldoseret syre.

Maden

Med Pinot Gris i glasset skal man over til fede, sødmefulde skaldyr som kammusling og jomfruhummer. Der må gerne være fuld skrue på saucen og ”rigelig smør”. Det samme gælder for retter med fjerkræ og fuglevildt. Pinot Gris kan også klare retter med kalvekød, og den er i hopla sammen med en røget dansk hamburgerryg.

*indeholder sulfitter