2019 Blaufränkisch, Urbanihof, Fels am Wagram, Østrig

  • Drue Blaufränkisch
  • Distrikt Fels am Wagram, Østrig
  • Årgang 2019
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Familien Paschinger har haft vinmarker i Wagram siden 1598, og ledelsen af vingården ligger nu i hænderne på 11. generation: Sonja og Franz Paschinger. Fra omkring år 2000 begyndte familien at omlægge produktionen til økologisk drift, og arbejdet blev kronet med en bio-økologisk certificering af vinmarkerne i 2016. Blaufränkisch druen foretrækker et lunt voksested med varme somre, da sorten danner knopper og nye skud ret tidligt men samtidig modner ret sent. I Fels am Wagram ved bredden af Donau vest for Wien, nyder vinstokkene godt af lune, tørre vinde, der blæser op gennem floddalen fra Ungarn mod øst. De kølige vinde fra skovene mod nord giver kolde nætter i druernes vækstsæson, som fremmer dannelsen af frugtaromaer og vinsyrer i mosten.  De terrasseformede højdedrag består af et op til 30 meter dybt lag løss. Med sin rigdom på mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss et veritabelt paradis for vinstokkens rødder.

Vinen

De seneste 20-30 år er Blaufränkisch-sorten stormet frem i Østrig takket være sin evne til at skabe flotte rødvine med et stort potentiale hvis udbyttet holdes nede. Blaufränkisch giver med den rette behandling velstrukturerede vine med mørk frugt, stor dybde og kompleksitet samt en udpræget mineralitet afhængigt af dyrkningsstedet.  Sorten kan vinificeres på forskellige måder, og derfor findes der også forskellige stilarter både med og uden fadlagring. Blaufränkisch-vinenes høje syre- og tanninniveau gør dem velegnet til flaskelagring. Vinen i glasset er Bordeauxrød med en indbydende duft af røde bær, specielt kirsebær, og et strejf af sød tobak. Den livlige smag af rød og sort bærfrugt er i perfekt balance med en stimulerende mineralitet, en forfriskende frugtsyre og en finale med silkebløde tanniner. En drikkemoden og meget drikkevenlig udgave af Blaufränkisch, som er på toppen nu og frem til 2025.

Maden

En mulighed kunne være at lade sig inspirere af druens hjemland til en sprød og saftig Wienerschnitzel ─ en rigtig klassiker, der laves af kalvekød og serveres med en skive citron, toppet med benfri sild, kapers og friskrevet peberrod.

*indeholder sulfitter