2019 Arco del Castillo, Yecla DOP, Spanien

  • Drue Monastrel, Syrah, Garnache
  • Distrikt Yecla DOP, Spanien
  • Årgang 2019
  • Vol. 14%
  • Pris 393,00 kr.

Arco de Castillo er lavet af det kendte, spanske vinhus Bodegas Castaño der i 1950’erne blev pioner i brugen af Monastrell-druen i vindistriktet Yecla i det sydøstlige hjørne af Spanien bag Alicante. Monastrell, der springer sent ud og modner ekstremt sent, har behov for en lang vækstperiode for at trives, så den er i sit es på Yeclas højslette, hvor solen skinner 3.400 timer om året. Der falder kun omkring 250 mm regn, men det klarer Monastrell-vinstokken ved at sende sine rødder dybt ned til undergrundens vandreserver, som vinterens nedbør har oplagret i det porøse kalklag under vinmarkerne. Med distriktets fastlandsklima som grundvilkår har Castaño-familien, nu med sønnerne Ramón, Juan Pedro og Daniel Castaño ved roret, gennem årene opgraderet deres tekniske kunnen og talent for at lave vin til et niveau, hvor deres sortiment af rødvine de seneste årtier har været usvigeligt træfsikre med hensyn til god kvalitet for pengene.

Vinen

Monastrell kaldes i Frankrig Mourvedre, som er en af de kendte druesorter i Rhônedalen sammen med Grenache og Syrah. Denne kombination af druer har haft stor succes i mange vinområder under navnet GSM, fordi de enkelte sorters egenskaber passer sammen på en måde, så helheden bliver større end summen af de enkelte dele. I GSM-blandingen, bidrager Grenache (Garnacha på spansk) med smagen af rød bærfrugt og krydderier, Syrah kommer med kraft, kompleksitet og elegance mens Mourvedre (Monastrell på spansk) fuldender billedet med en flot farve, struktur, muskler og tanniner. Efter have at mestret kunsten at lave vin med Monastrell har Castaño-brødrene med stort held udvidet deres repertoire med GSM-vine som Arco del Castillo, der er lavet på 20% Garnacha, 20% Syrah og 60% Monastrell. Den rubinrøde vin i glasset har en krydret duft af brombær og solbær og en kraftig, ganske kompleks smag af sort bærfrugt, mørk chokolade og et drys julekagekrydderier, som balancerer fint med vinens alkohol og en lang eftersmag med runde, modne tanniner. Et mønstereksempel på en GSM vin fra Spanien.  

Maden

Den varmblodige vin er med sit sydlandske temperament velegnet som ledsager til en velkrydret ret som spansk chorizo-gryde med kylling, oliven og peberfrugter.

Indeholder sulfitter