2019 Amá Primitivo, Puglia IGT, Italien

  • Drue Primitivo
  • Distrikt Puglia IGT, Italien
  • Årgang 2019
  • Vol. 14%
  • Pris 414,00 kr.

Amá Primitivo er en økologisk vin fra vingården Amastuola, der hører hjemme i Massafra i Taranto-provinsen i Apulien. Massafra er kendt for sit imponerende slot; en fæstning fra Middelalderen, hvis historie går tilbage til år 970. Vi er i et naturskønt område af Syditalien tæt på det Joniske hav ved Apuliens vestkyst, hvor hælen i den italienske støvle starter med havnebyen Tarantos paradisiske sandstrande og historiske seværdigheder. Masseria Amastuola ligger på et højdedrag omgivet af vinmarker.

Vinen

Arbejdet i vinmarkerne foregår efter økologiske principper uden brug af sprøjtemidler. Vinen lagres i 18 måneder ─ en del af den unge vin tappes på egefade, men den største part modner i ståltanke udstyret med et system til ”mikro-oxygenation”, hvilket vil sige en jævn tilførsel af ganske små mængder ilt for at afrunde de kantede tanniner og gøre vinen drikkeklar. Primitivo-druen, har været kendt og dyrket i området i århundreder. Der er masser af sol og varme i druernes vækstsæson, men vinstokkene nyder godt af konstante briser fra det Joniske Hav, og betydelige temperaturskift mellem dag og nat er med til at sikre et passende højt niveau af frugtsyre i druemosten. Vinen i glasset er mørk violet med en indbydende duft af kirsebær krydret med toner af kanel. Der er både saft og kraft i smagen af rød stenfrugt, og den intense frugtfylde balanceres af en frisk syre og en fast struktur af modne tanniner. Lækker og let drikkelig Primitivo med et strejf af syltede kirsebær i eftersmagen.

Maden

Et glas Amá Primitivo vil få solen til at skinne over danske efterårsretter som en flæskesteg af svinekam med sprød svær og brun sovs. Rødkål, et vigtigt element i det traditionelle tilbehør, har en kombination af syre og sødme, der er en udfordring for mange vine. En tør Bordeauxvin ville f.eks. slet ikke kunne klare mosten, men Amá Primitivo har den balance mellem druesødme og frugtsyre, der vil være lige i skabet som ledsager til den sprøde svær og den røde kål.

*indeholder sulfitter