2018 Quinta Promesa Mencia, Terra Firma Winery, Bierzo, Spanien.

  • Drue Mencia
  • Distrikt Terra Firma Winery, Bierzo, Spanien.
  • Årgang 2018
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

De røde vine fra Bierzo er den spændende undtagelse, der bekræfter reglen om, hvad vi forventer os af en flaske rødvin fra Spanien, nemlig fyrig, intens frugtsmag og markant præg af fadlagring. Nøglen til det særpræg, der udmærker de røde vine fra Bierzo: friskhed og elegance, er dels voksestedet, dels druesorten Mencia. Lad os starte med vindistriktet Bierzo, der ligger et stenkast vest for Galicien. Bierzos vinmarker ligger på skråninger i 500-600 meters højde, hvor jordbunden veksler mellem skifer, granit og frugtbar silt – en finkornet jordtype med ler, sand og mineraler. Et mylder af bjerge og små dale skaber et kludetæppe af forskellige mikroklimaer med indflydelse fra bjergkæden Cordilleras Cantabrica, der skærmer for de kolde nordenvinde, kølige briser fra Atlanterhavet mod vest og varme pust fra Castiliens gloende hede somre. Både klima og jordbund passer Bierzo-distriktets signaturdrue perfekt, og Mencia står da også for to tredjedele af al vinproduktion i området. Vinhuset Terra Firma ligger i Bierzos vincentrum − den hyggelige, lille by Cacabelos med el Camino som nabo. Mencia-druen er blevet kaldt Spaniens svar på Pinot Noir, men DNA-analyser har vist at den er identisk med druen Jaen fra Dourodalen. Omkring 80% af beplantningerne af Mencia i Bierzo er vinstokke med en alder på mindst 50 år, og druesortens potentiale for at lave gode vin har længe været kendt. Først efter årtusindskiftet er potentialet blevet indfriet takket være et seriøst arbejde med dyrkning og vinifikation af druen, som gør Bierzo til et af vinverdenens nye kultområder.

Vinen

Vinen i glasset er rubinrød med en meget aromatisk duft af violer, solbær, kirsebær og krydderier. Den friske, læskende smag af rød bærfrugt har et pikant strejf af peber, en sprød syre, god længde og runde tanniner. Dejlig ung rødvin i perfekt balance .

Maden

Quinta Promesa Mencia har den egenskab, som en god restaurantvin bør have, nemlig evnen til at ledsage mange slags retter fra spanske bonderetter til danske frikadeller. Men vinen kan godt fortjene en festlig ret på tallerkenen som feks. mørbrad stegt med svampe.