2018 Mula Velha Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal

  • Drue Touriga Nacional, Syrah, Tinta Roriz
  • Distrikt Vinho Regional Lisboa, Portugal
  • Årgang 2018
  • Vol. 13,5%
  • Pris 414,00 kr.

I det 2. århundrede f.v.t. erobrede romerne Lusitania, deres betegnelse for det centrale område af Portugal, og gik i gang med at avle vin. Men selv om Portugal har været et vinland siden antikken er portugisiske vine stadig et nyt felt for mange danskere. En del af forklaringen kan være problemet med at holde styr på de 31 vindistrikter, der af EU har fået DOP klassifikation, men dertil kommer at Portugals vinbønder har over 250 forskellige druesorter af lokal oprindelse til deres disposition − og de bruger mange af dem til at lave vin!  Portugal kan med andre ord byde på spændende oplevelser for den nysgerrige vinelsker. Noget af det nye og sjove findes i Vinho Regional Lisboa – et af Portugals vigtigste vindistrikter, der i et 40 km bredt bælte strækker sig fra Lissabons forstæder 150 km mod nord til floden Mondego. Vinmarkerne, spredt ud i landskabets bløde bakker, ligger i den maritime zone, hvor drueklaserne i sommervarmen ventileres af kølende briser fra Atlanterhavet. Her i Lisboa-distriktet skabte Luis Parras i 2010 sit vinhus. Et årelangt arbejde med at optimere alle led i vinproduktionen fra mark til kælder har båret frugt: Parras kan i dag stille op med en flot serie vine lavet på Portugals egne druer suppleret med de bedst egnede internationale sorter.

Vinen

Mula Velha er lavet på druer fra Quinta do Gradils vinmarker. Efter høsten gærer druemosten med skallerne i rustfri ståltanke og modnes herefter på fade af fransk eg i tre måneder. Den violette vin i glasset har en indbydende duft med umiskendelig, portugisisk stil, hvor violer og solbær krydres med toner af tobak og blyantspids. Den intense, frugtdrevne smag har indslag af granatæble, blåbær og sort lakrids, som lives op af en frisk frugtsyre og slutter af med en rank tanninstruktur. En vin med portugisisk stil, to guldmedaljer og international appel.    

Maden

Mula Velha har saft og kraft til at bide skeer med en kraftig ret som Portuguese Vina Dosh – en portugisisk gryderet lavet med svinekød, rødvin og masser af hvidløg, men da vi nu er i Danmark, kunne man også vælge en vikingegryde.

Indeholder sulfitter