2018 Mauro, Americano, Zinfandel Reserve, Lodi, Californien

  • Drue Zinfandel
  • Distrikt Lodi, Californien
  • Årgang 2018
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Mauro lyder mere italiensk end amerikansk, hvilket kan være grunden til at etiketten understreger at flaskens indhold er ”Americano” – og ikke ”Italiano” Zinfandel, som er identisk med druesorten Primitivo. Hvis det lyder forvirrende, er det fordi Zinfandel/Primitivo-historien faktisk er rodet og forvirrende. Zinfandel er en mørkeblå druesort, hvis potentiale for produktion af forskellige vintyper (fra mousserende vin og pink rosé til stilsikre rødvine og alkoholtunge frugtbamser) har sikret dens popularitet blandt Californiens vinbønder i mere end 100 år.  Ved en DNA-analyse i 1994 blev det slået fast, at Zinfandel er identisk med Primitivo, og de italienske vinbønder fik få år senere ret til at bruge navnet Zinfandel på etiketten af EU-kommissionen. De californiske vinproducenter blev ret sure over tabet af eneretten til Zinfandel som varemærke, men skænderierne fik en brat ende da det viste sig, at det oprindelige navn på druetypen hverken er italiensk eller amerikansk  men kroatisk: Tribidrag. Druesorten kommer oprindelig fra Dalmatien – en region som omfatter Kroatiens kyststrækning med tilhørende øer ved Adriaterhavet. 

Vinen

Druerne til Mauro Americano Reserve Zinfandel er høstet med hånden fra vinmarker i Lodi, der er kendt for produktion af gedigen Zinfandel rødvin. Efter gæring på ståltank, får vinen lov at modne på fade af amerikansk eg. Vinen i glasset er fuldblods Zinfandel med en rubinrød farve og en delikat duft med toner af sorte kirsebær, vanilje og lakrids. Smagen af røde og sorte bær har en krydret frugtsødme med indslag af mørk chokolade og svesker, og en finale med runde, modne tanniner fuldender billedet af en sensuel vin, der har mange duft- og smagstangenter at spille på.

Maden

Zinfandel-druens kvaliteter er en skatkiste, hvis charme ligger i evnen til at flirte skamløst mens den samtidig holder masken. Mauro Americano Zinfandels druesødme og robuste alkoholstyrke går bedst i spænd med retter, der selv rummer elementer af sødme, og tænker man lidt frem i tiden dukker julemiddagen såmænd op blandt de oplagte muligheder med dens kombination af and eller flæskesteg serveret med rødkål og brunede kartofler.