2018 Maniero Rosso, Puglia IGT, Italien

  • Drue Nero Di Troia, Montepulciano
  • Distrikt Puglia IGT, Italien
  • Årgang 2018
  • Vol. 14%
  • Pris 393,00 kr.

Nede i hælen af den italienske støvle, er det lige så naturligt at lave vin som at dyrke hvede. Folk i Puglia lærte at lave vin af græske nybyggere omkring 700 år f.Kr. og marker med vinstokke har været en del af landskabet i flere tusind år. Det handler meget om vin i Puglia – ikke kun på grund af vinavlens betydning for den lokale økonomi, men også på grund af vinens betydning for regionens historie, kultur og traditioner. En af de faste traditioner er måltidet, hvor familien samles og spiser en stor portion pasta med en tomatbaseret pastasovs og en smule kød. Det hele skylles ned med rødvin skænket fra en karaffel. Ingen i familien kerer sig om druetyper eller årgange ─ det er bare den lokale rødvin, Rosso Puglia, som familien selv producerer eller køber af naboen.I århundreder er der i den italienske version af Middelhavskosten blevet serveret et solidt måltid med vin både midt på dagen og om aftenen, hvor vinen indgår som et fødemiddel på linje med pasta og grøntsager. Vinen skal bare smage som den plejer og være god til egnens traditionelle retter.

Vinen

Maniero Rosso Puglia er lavet på to lokale druesorter: Nero di Troia og Montepulciano. Nero betyder sort på italiensk, og begge druer har en tyk, mørkfarvet drueskal til fælles. Montepulciano er kendt for at give robuste, dybfarvede vine takket være en tyk drueskal rig på farvestoffer og tanniner.Druerne til Maniero stammer fra marker i Puglias højdedrag med en jordbund rig på kalk. Efter høst og gæring på ståltank lagrer Maniero seks måneder i cementtanke og derefter seks måneder i store træfade hvilket har modnet vinen så den, trods de tykke drueskaller, fremstår rubinrød i glasset med en lys kant. Kirsebær og solbær træder frem i vinens duft sammen med et strejf af vanilje fra fadlagringen. I munden opleves smagen af syrlige, sorte kirsebær med en oplivende friskhed og en fast tanninstruktur.

Maden

Maniero lever op til den lokale forventning om en vin, der smager godt til maden og giver lyst til et glas mere. Vinen er på hjemmebane serveret til en pastaret med kødboller og den vigtige, gode pastasovs, som efter traditionen bør være hjemmelavet.

*indeholder sulfitter