2018 Fiuza 3 Castas Reserva, DOC do Tejo, Portugal

  • Drue Touriga Nacional
  • Distrikt DOC do Tejo, Portugal., Sousao, Alicante Bouschet
  • Årgang 2018
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Vindistriktet Tejo øst for Lissabon har navn efter Tejo-floden, der sætter sit præg på regionens landskab og klima og langs hvis bredder vinmarkerne har bredt sig siden romertiden. Tejo tapper noget af den bedste vin i Portugal på flaske, og brugen af korkpropper en selvfølge i et distrikt, hvor naturkork kan skrælles af stammerne i 12.000 ha korkegeskove.I starten af det 20. århundrede begyndte Joaquim Mascarenhas Fiuza at dyrke vin på familiens ejendomme, og i 1985 stiftede han, sammen med den australske vinmager Peter Bright, vinhuset Fiuza & Bright. I dag står den portugisiske vinmager Paolo Nigra for husets vine i samarbejde med Peter Bright i firmaets moderne vineri med flot udsigt til Tejo og byen Almeirim.

Vinen

Den røde udgave af vinserien 3 CASTAS (castas betyder druetype) er lavet på to portugisiske druesorter, Tourigo Nacional og Sousão, med den franske Alicante Bouschet som nr. tre. Touriga Nacional, Portugals signaturdrue, giver struktur, krop og tanniner til portvin, men druen bruges desuden i stigende grad til at lave formidable rødvine. Sousão-druen føjer aromaer af kirsebær og en oplivende frugtsyre til vinen, mens Alicante Bouschet bidrager med saftig frugt. Efter gæringen lagres en del af den færdige vin på franske egefade. I glasset har vinen en mørk, rubinrød farvetone og en indbydende duft af kirsebær og modne skovbær. I munden imponerer smagen af rød bærfrugt med sin friske syrlighed, der gør vinen let og livlig i god balance med de 13,5 vol.% alkohol. I eftersmagen dukker en pikant valnødbitterhed op sammen med venlige tanniner.

Maden

Fiuza 3 Castas Reserva er en på alle måder vellykket rødvin, hvis elegante lethed og saftige syrlighed gør den til en luksus-ledsager til danske farsretter på den kolde vej mod foråret. Men det kan varmt anbefales at skaffe sig et lager af denne vintype til sommerens frokoster på terrassen med salater, charcuteri, tærter og postejer.