2018 Dollini Roter Zweigelt, Niederösterreich, Østrig.

  • Drue Zweigelt
  • Distrikt Niederösterreich, Østrig.
  • Årgang 2018
  • Vol. 13,5%
  • Pris 393,00 kr.

Niederösterreich er en delstat i Østrig. Nordvest for Wien ligger byen Strass im Strassertale, og her holder vinbonden Peter Dolle til. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp -en biflod til Donau. På de kanter har man avlet vin i århundreder og her vandrer vinkultur og vinturisme hånd i hånd. Kamptal er et eldorado for folk, der sætter pris på den gode vin og gode mad, som serveres på dalens talrige vinstuer. Hver vinbonde med respekt for sig selv har en Weinstube, hvor man kan nyde husets vin ledsaget af lokalproducerede lækkerier. Her skænkes de vine, som er lavet på druetyper, der udnytter dalens jordbund og mikroklima optimalt. Ved bredden af floden Kamp dyrkes mest grønne druer, Grüner Veltliner og Riesling, mens der længere nede i dalen langs den mægtige Donau også avles blå Zweigelt-druer.  

Vinen

Strass im Strassertale er et samfund med en gammel vinkultur og en malerisk bymidte med mange vingårde. Men bag det romantiske ydre og kælderens hyggelige Weinstube gemmer Peter Dolle et højteknologisk produktionsapparat på sin statelige vingård. Han har behørig respekt for de lokale traditioner for vinavl og solid viden om, hvordan man bedst udnytter det lokale klimas varme somre og milde vintre og frem for alt temperaturskiftet mellem dag og nat, som bringer de fineste aromaer og klareste frugt til frem i druerne. Her handler det om Zweigelt – en druesort der i 1922 blev skabt på Klosterneuburg (verdens ældste vinuniversitet) af professor Fritz Zweigelt som en krydsning mellem to lokale druesorter: Blaufränkisch − udråbt som Østrigs Cabernet Sauvignon, som er med til at give Zweigelt en fast struktur, og Saint Laurent − Østrigs svar på Pinot Noir, som leverer den røde Zweigelts runde, bløde fylde. De gode egenskaber i arv fra forældrene har, sammen med en saftig frugtighed, gjort Zweigelt til den mest udbredte, blå drue i Østrig. I glasset har Roter Zweigelt en mørk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer og røde kirsebær. Smagen af sort bærfrugt har en robust kraft og fylde med god syre, en læskende mineralitet og runde tanniner.

Maden

Roter Zweigelt er en let drikkelige all-round vin, der kan serveres til mange madtyper. Stil gerne op med dansk landkylling med skysovs -Peter Dollinis Zweigelt skal nok klare det.

*indeholder sulfitter