2018 Chateau Bel-Air Delage, Bordeaux, Frankrig

  • Drue Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Distrikt Bordeaux, Frankrig
  • Årgang 2018
  • Vol. 14%
  • Pris 414,00 kr.

Engang var Bordeauxvin det man drak, hvis man var interesseret i vin og mente at have forstand på de dele. Det gjaldt om at lære navnene på de kendte distrikter i Bordeaux og at kunne de enkelte årganges egenskaber på fingrene. Mange følte sig hjemme i Bordeaux, men så kom vreden over de franske atomprøvesprængninger ved Mururoa-atollen i vejen for den hjemlige Bordeaux-glæde. Trods verdensomspændende protester gennemførte det franske militær seks sprængninger fra september 1995 til januar 1996 − og en forbrugerboykot af Bordeauxvin var en realitet. Boykotten kostede millioner af francs i tabte eksportindtægter, men det værste for de franske vinbønder var, at vindrikkere vågnede op til en ny verden og fandt ud af, at andre lande som f.eks. Chile også kunne lave god vin. Den skærpede konkurrence har fået Bordeaux-producenterne op på mærkerne, og godt hjulpet af den globale opvarmning sender de nu drikkevenlige vine med de velkendte Bordeaux-kvaliteter på markedet til glæde for alle, der holder af god vin.

Vinen

Det er Château Bel-Air Delage et godt eksempel på. Mange slotte bærer navnet Bel Air (god luft), som her har fået ejerens efternavn hæftet på. Ejendommens 30 ha vinmarker ligger nordøst for Bordeaux by mellem Fronsac og Bourg på Dordogneflodens højre bred. Vinstokkenes imponerende alder (40 år) borger for frugtens kvalitet, og vinen er, som de fleste vine fra højre bred, domineret af Merlot.. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en indbydende duft af violer og solbær med et veldoseret fadpræg og en pikant tone af trøfler og tobak. Vinen består af 50 procent Merlot, 20 procent Malbec, 20 procent Cabernet Sauvignon og lidt Cabernet Franc og Petit Verdot. En klassisk druesammensætning, der sammen med en jordbund med kalk og ler er med til at give vinen klarhed og finesse. Og det er især forbindelsen mellem Merlot og Malbec, der giver denne Bordeaux sin karakteristiske frugtaroma og glathed og den saftige frugt og friske syre er i perfekt balance med ranke tanniner. Et glad gensyn med en guldmedalje-belønnet Bordeaux – så er vi hjemme igen!

Maden

Bel-Air Delage vil stå sig godt sammen mange slags kødretter, og hvorfor ikke prøve en klassisk fransk specialitet som Confit de canard - konfiterede andelår.

*indeholder sulfitter