2018 Beltenebros Bobal, Bodegas Albero, Ribero del Júcar, Spanien

  • Drue Bobal
  • Distrikt Bodegas Albero, Ribero del Júcar, Spanien
  • Årgang 2018
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Navnet Beltenebros stammer fra et kendt og elsket middelalderværk om ridderen Amadís de Gaula, Skyggernes Prins, hvis heltegerninger inspirerede den gale ridder Don Quixote. Det er også titlen på en politisk thriller af den spanske forfatter Antonio Muñoz Molina og navnet på en film fra 1991, hvis handling tager afsæt i bogens intrige. Vinens navn er således solidt forankret i spansk historie og litterær tradition.

Vinen

Også druesorten Bobal har sine rødder solidt plantet i spansk muld. Bobal er den vigtigste drue i Utiel-Requena, det førende vindistrikt i Valencia-regionen, hvor den har været dyrket siden det 15. århundrede. I mange år lagde Bobal most til floder af ”bulk wine”. Det har imidlertid ændret sig den sidste snes år, hvor dyrkning på udvalgte vinmarker og kyndig behandling i vinkælderen har rehabiliteret druesortens ry. Med et udvalgt terroir og i de rette hænder kan Bobal-druen give koncentrerede, komplekse vine af glimrende kvalitet.  Beltenebros er en enkeltmarksvin fra Ribera del Júcar på den castilianske højslette mellem Utiel-Requena mod øst og La Mancha mod vest. Det var også på disse kanter Don Quixote kæmpede mod egnens karakteristiske vindmøller. Ribera del Júcar blev først i 2001 udskilt fra La Mancha som et selvstændigt DOP-distrikt (Denominacion De Origen Protegida), men siden har en gruppe kooperativer og vingårde i Cuenca-provinsen, været i stand til at sætte de bedste vine fra Ribera del Júcar på vinens verdenskort. Bodegas Albero har høstet de fuldmodne Bobal-druer om natten for at beskytte dem mod skadelig påvirkning fra den rødglødende dagtemperatur. Inden gæringen udtrækkes druernes farve- og garvestoffer ved maceration (udblødning af drueskallerne med mosten) ved lav temperatur. Efter gæring og stabilisering er vinen lagret nogle måneder på egefade. I glasset fremstår Beltenebros med en mørk, rubinrød farve. Vinens fadkrydrede duft præges af røde bær, og den rige smagspalets frugtsødme har elementer af kaffe og chokolade med viskøs fylde plus lidt vanilje fra egefadet. Den lange, behagelige eftersmag slutter med en fløjlsblød tanninfinale.

Maden

Beltenebros gør meget ud af, og lykkes godt med, at være en spansk vin, og den vil føle sig på hjemmebane i glasset som ledsager til tapas. Server vinen let afkølet til en Tortilla española (spansk kartoffel-omelet) med krydrede chorizopølser af spansk svinekød og spæk.  

*indeholder sulfitter