2016 Gorgo Tondo, Terre Siciliane, Italien.

  • Drue Nero D’Avola, Cabernet Sauvignon
  • Distrikt Terre Siciliane, Italien.
  • Årgang 2016
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Med Gorgo Tondo er vi kommet til Sicilien – en ø der i sjælden grad passer til det signalement af Sydens lande, som troldmanden Noureddin citerer i Adam Oehlenschlägers skuespil ”Aladdin, eller Den forunderlige Lampe”.

Hvor Druens Blod er varmest, lurer Død,

I hule Jordbund buldre Lyn og Torden.

Sicilien byder på charmerende byer, antikke templer og en betagende natur − fra Etna kan du skue ud over olivenlunde, appelsinplantager, vinmarker og det blå Middelhav. Men øen er også hjemsted for Cosa Nostra − den sicilianske mafia, der blev romantiseret i Godfather-filmene, men som stadig trækker overskrifter på grund af sin brutalitet, kriminalitet og mord. ”Giv os en uge af dit liv, så skal vi give dig 3.000 års historie,” siger sicilianerne. Med til historien hører vinen, og så er vi tilbage ved den sorte drue, Nero, med det varme blod. Og hvor Corleone er blevet kendt som byen, hvor Al Pacino spadserer med sine livvagter, er byen Avola, gemt i et smukt landskab mellem grønne bjerge og det Joniske hav, blevet kendt som hjemsted for den sorte drue: Nero D’Avola. Den anden drue i Gorgo Tondo er Cabernet Sauvignon, en gammel kending fra Bordeaux, som på de kanter har ry for at have en noget barsk karakter med en stålsat garvesyre. I Bordeaux bruger man Merlot til at sætte kød på Cabernets kantede skelet, men den opgave løses glimrende af Nero D’Avola på Sicilien.    

Vinen

Frugten til Gorgo Tondo er høstet i Mazara del Vallo i Trapaniprovinsen, hvor kølige havbriser hjælper med til at bevare mostens syre i sommerheden. Efter temperaturstyret gæring lagrer vinen på ståltank og egefad i 24 måneder. Vinen i glasset har den sorte drues tætte, mørke, røde farvetone og en indbydende duft af solbær og røde kirsebær. Den potente smag af rød bærfrugt har en behagelig frugtsødme med toner af mørk chokolade – let drikkelig og karakterfuld på samme tid – med diskrete fadtoner, god længde og balance og modne tanniner i afslutningen.   

Maden

Hvad med den klassiske, italienske carpaccio med kalveinderlår skåret i helt tynde og fine skiver, som marineres i citron og olivenolie og serveres med rucolasalat og med knasende pinjekerner og masser af parmesan på toppen.

*indeholder sulfitter