2016 Dominio De Alma Crianza, Jumilla, Spanien

  • Drue Monastrell, Cabernet Sauvignon
  • Distrikt Jumilla, Spanien
  • Årgang 2016
  • Vol. 14,5%

Vindistriktet Jumilla i det sydøstlige hjørne af Spanien er ikke så kendt som fx Rioja, men det skal man ikke lade sig narre af. Her har man med det held, der kommer af talent, flid og hårdt arbejde, lavet god rødvin i mange år. Jumillas vinbønder havde desuden det held, at deres vinmarker, i modsætning til stort set alle andre, ikke blev ramt af vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet.  Fastlandsklimaets kolde vintre og glohede somre tempereres i druernes vækstsæson af kølige briser fra Middelhavet. Der falder ikke meget regn, kun ca. 270 mm årligt, men kombinationen af næringsfattig, sandet jord med kalksten, masser af sol og kun lidt regn passer Monastrell-druen godt. Druesorten har været dyrket i området siden det 15. årh., og Monastrell blev Jumillas redning, da vinlusen endelig slog til i 1988 og lagde vinmarkerne øde. Det betød nemlig at store områder måtte genplantes, men det gav samtidig mulighed for at gentænke hele vinproduktionen, finde områder med de bedste betingelser for druen, lægge om til tidligere høst for at bevare mostens friske syre og skære lidt ned på fadlagringen. Dominio De Alma er en “Crianza”, hvilket vil sige at vinen efter aftapningen er lagret et år −heraf mindst seks måneder på egefad.

Vinen

Bodegas Luzon forener lang tradition for vinavl med den mest moderne teknik i vinkælderen, hvor alle trin i vinifikationen fra gæring af mosten til aftapning af vinen følges nøje. Bodegaen har gennem årene høstet mange priser for sine vine . “Hver flaske vin rummer en historie, der venter på at blive fortalt”, skriver Bodegas Luzon på sin hjemmeside. Og det er en af de gode historier, som vi trænger til i disse corona-tider. Vinen i glasset har en moden, Bordeauxrød farvetone og en indbydende, krydret duft af sort bærfrugt. Monastrell, der har fået et tilskud af Cabernet Sauvignon, byder på en saftig, lækker smag af solbær og brombær med toner af mørk chokolade, et strejf af tobak, en ildfuld alkoholstyrke (14,5 vol.%) og bløde, runde tanniner i afslutningen. En drikkemoden rødvin i god balance med appel til de allerfleste smagsløg.

Maden

Med en varmblodig, spansk vin som Dominio De Alma i glasset må der gerne være lidt spansk temperament over maden på tallerkenen. Det finder man i den ret Hilda Heick serverede i programmet Price Inviterer: Svinemørbrad skåret i medaljoner med baconsvøb og serveret med hasselbackkartofler og en krydret peberfrugtsauce, -i tv-programmet gav James Price smagen af retten karakteren 8 med pil op.