2017 Bluish Black, Post House, Western Cape, Sydafrika

2017 Bluish Black, Post House, Western Cape, Sydafrika

Blandt Sydafrikas mange landbrugsprodukter ligger vin, fremstillet af druer fra i alt 100.000 ha vinmarker, helt i top, når det gælder eksport. Den sydafrikanske vinindustri, som er verdens ottende største, bidrager med 36 milliarder ZAR (ca. 16 mia. kr.) til statskassen og beskæftiger omkring 290.000 sydafrikanere. Med Bluish Black fra Post House er vi landet midt i Western Cape – et af Sydafrikas bedste vindistrikter. Post House har fået sit navn efter det gamle posthus i byen Raithby en halv snes kilometer syd for Stellenbosch. Posthuset tjener nu som vingårdens kontor og har desuden været bolig for Nick Gebers og hans familie, siden han overtog ejendommen i 1981.

Druerne til Bluish Black høstes fra marker ved foden af Helderberg, en imponerende nøgen, grå klippe, der rager 1137 meter op midt i havet af grønne vinmarker. På en klar dag har man fra vingården udsigt til False Bay og fyrtårnet på Cape Point, der ligger helt ud i spidsen af Kap det Gode Håb. False Bay ligger kun syv kilometer mod syd, og vinstokkene nyder godt af de kølige briser fra False Bay i den sydafrikanske sommervarme. Af ejendommens 70 ha er de 35 plantet til med en række forskellige druesorter. Vinene blev tidligere solgt til det lokale kooperativ, men siden 1996 har Nick selv vinificeret sine druer med brug af naturgær fra vinmarken og minimal tilsætning af svovl.

Til Bluish Black har Nick valgt en blanding af 41% Shiraz, 29% Pinotage, 24% Cabernet sauvignon og 6% Merlot. Det er klassiske druesorter med tykskallede, blå druer, der har givet vinen den tætte, mørkeblå farvetone, som navnet Bluish Black refererer til. Bluish Black er også betegnelsen for en bestemt sort farvetone på visse sydafrikanske frimærker. Etiketten er derfor prydet med et romantisk vinmotiv med vinguden Dionysos i frimærkeudgave med reference til det gamle posthus i Raithby, som stadig prydes af en flot, gammel, rød postkasse.

I glasset funkler vinens blå-violette nuancer. Duften er rig på sort bærfrugt, brombær og solbær krydret med kardemomme og et strejf af peber. Den delikate smagsfylde er sat sammen af diskret druesødme, krydrede elementer af sorte skovbær og den mineralske tone, man ofte møder i sydafrikanske vine. Vinen er i god balance med sin friske frugtsyre, 14,5 vol% alkoholstyrke, en let fadkrydring og et bagtæppe af fløjlsbløde tanniner, der munder ud i en lang eftersmag.

Tips til servering
Bluish Black er en let drikkelig vin med bred anvendelighed, men den befinder sig nok bedst i selskab med robuste kødretter lige fra en af sensommerens grillbøffer til nogle af efterårets gryderetter. Den vil være i sit es til en vildtgryde med svampe og rodfrugter.