2016 Viña La Ceja, Cien Y Pico, Manchuela, Spanien

2016 Viña La Ceja, Cien Y Pico, Manchuela, Spanien

Viña La Ceja kommer fra Manchuela, et vindistrikt på den Castilianske højslette sydvest for Madrid. Her kæmper vinstokkenes rødder om hver en dråbe af de 300 mm regn, der falder på en næringsfattig jordbund af kalksten, sand og ler. Markerne ligger i 1.000 meters højde omgivet af bjerge, der giver læ for vinterens iskolde vinde, mens Middelhavet om sommeren sender friske aftenbriser, der afløser dagens hede og køler druerne ned om natten. Kombinationen af solrige dage og kølige nætter giver druerne perfekt modning, hvor et passende højt niveau af frugtsukker opnås på samme tid som fenolisk modning af druernes duft- og smagsstoffer.

Vinhusets navn Cien Y Pico, ”Hundrede og lidt til” i direkte oversættelse, er kodeordet for husets juvel i vinmarken – godt hundredårige Garnacha Tintorera og Bobal vinstokke. Vinstokkens liv er som et menneskes liv: I den pure ungdom finder den sine rødder og har ikke tid til at bære frugt af særlig interesse. Efter de fem første år træder vinstokken ind i teenagernes rækker med høj produktion af frugt af tilfredsstillende kvalitet. Når vinstokken bliver rigtig voksen i 30-40-årsalderen, begynder udbyttet målt i mængde at gå ned – men jo mindre druemængden er, desto større bliver mostens koncentration, og desto bedre er vinens kvalitet. Efter 50-års-alderen bærer vinstokken ikke mere så meget frugt; der er nu flere sukkerstoffer til overs til hver enkelt drue, så mosten får potentiale for en højere alkoholstyrke.

Andelen af skind og kerner i forhold til druekød vokser; det giver flere tanniner og aromastoffer i mosten og dermed mere komplekse vine. Effekten bliver kraftigere, jo ældre vinstokken bliver, men det faldende udbytte betyder, at de fleste gamle vinstokke må lade livet. Man møder sjældent autentiske eksempler på vine fra 100 år gamle stokke.

Vinen i glasset afspejler de gamle vinstokkes særkende: Større koncentration, større detaljerigdom og blødere tanniner. Farven er dyb violet, og den indsmigrende duft af hindbær og brombær er krydret med vanilje fra egefadet. Den kraftfulde smag af fuldmodne, sorte bær er fyldt med lækker frugtsødme, der lives op af en frisk mineralitet og slutter med en intens, lang eftersmag og runde tanniner. Hav respekt for alderdommen – den smager godt.

Tips til servering
Cien Y Pico har fire vinmagere fra hvert sit land og hver sit forslag til servering: Bulgarske Elena foretrækker en salat med tomater, agurk og ost. Spanske Luis vil have jamon patanegra (skinke fra sortfodssvin) på tallerkenen, mens italienske Nico fremhæver retter med hvide trøfler. Australske Zar Brooks går ikke så højt op i maden, bare selskabet er godt, og der er vin nok!;