2015 Kelman Dão Tinto, Dão, Portugal

Dao, der har navn efter den flod, der løber gennem området, har altid haft potentiale for kvalitetsvin takket være sin stenede sandjord med spredte klipper i omkring 400 meters højde og sine tørre, varme somre. Redskabet til at forløse distriktets potentiale har været et skift fra talentløse, megastore kooperativer til mindre producenter med et optimalt teknisk udstyr i vinkælderen.

Kelman, der ejes af og drives af Juliana og Rafael Kelman, er et godt eksempel på en mindre vingård med store ambitioner. I 2000 plantede Kelman-familien seks ha til med lokale druesorter. Noget af druehøsten gæres i lagares, store, åbne kar af granit, hvor druerne trampes med fødderne under sang og muntert selskab. Fodtrampningen er dyrere og tager længere tid, men flere studier har vist, at fødderne presser druerne på en helt speciel facon, som det ikke er muligt at efterligne mekanisk. Andre druer gæres i tanke af rustfrit stål med temperaturstyring. Tourigo Nacional-druerne gæres i en supermoderne tank, hvor et teknisk system udnytter kuldioxiden fra gæringen til at holde most og skaller i konstant bevægelse under hele processen. Derved undgår man mekanisk pumpning og opnår derved vin, der er mere livlig og rig på frugt.

Vinen på Tourigo Nacional lagres et år på tidligere brugte fade af fransk eg, mens vinen på de andre druesorter lagres i ståltanke. Når de forskellige vinpartier til slut blandes i en ståltank, før den færdige vin tappes på flaske, giver den beherskede brug af eg vinen en friskere frugtkarakter. For at bevare alle smagsnuancer intakt er vinen ikke filtreret før aftapningen, så der kan forekomme lidt naturligt bundfald i flasken.

Vinen i glasset er mørk violet. Den spændende bouquet domineres af sorte skovbær med toner af våd skovbund og grafit ─ det lille pift af blyantspids møder man i mange portugisiske rødvine. Smagen udmærker sig ved en tiltalende kompleksitet med sort bærfrugt, vilde krydderurter, forfriskende mineralitet, rank tanninstruktur og en harmonisk eftersmag.

Tips til servering
Dão Tinto har en klassisk, portugisisk smagsprofil. Svinekød (porco) har i århundreder været en vigtig del af dyreholdet på landet i Portugal, og Dão Tinto vil være perfekt som ledsager til retter som en braiseret svineskank med rodfrugter eller den klassiske flæskesteg med sprød svær.