2016 Montenay Reserve Pays D’Oc, Languedoc, Frankrig

2016 Montenay Reserve Pays D’Oc, Languedoc, Frankrig.

Distrikt: Pays D’Oc, Frankrig
Årgang: 2016
Drue: Merlot – Cabernet
Vol: 13%
Montenay er produceret af ”Vignerons du Narbonnais”, et kooperativ etableret i 1936, som råder over et bjergrigt terroir, hvor vinstokkene nyder godt af exceptionelle jordbundsforhold med grus og kalk samt et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fugtige vintre. Man er bevidst om behovet for at bevare jorden og et sundt nærmiljø til gavn for kommende generationer, og det gunstige klima minimerer behovet for sprøjtemidler. Indtil omkring 1960 var Languedoc mest kendt for konsumvine, men ædle druesorter har erstattet ‘højt-udbytte’ sorter, med det resultat, at der nu produceres glimrende vine. Blandt de ædle druesorter, som vinbønderne i Sydfrankrig nu fører sig frem med, hører Bordeauxdruerne Merlot og Cabernet Sauvignon. Når der i Bordeaux er meget snak om årgange skyldes det, at distriktets tempererede klima fra tid til anden kommer ud for en kølig, regnfuld vækstsæson, hvor det kniber for specielt Cabernet Sauvignon, at opnå fuld modenhed.
Druesorten modnes sent og kræver en del varme, og Bordeaux er faktisk noget af det nordligste på kloden, hvor det er muligt at dyrke Cabernet Sauvignon. Ved mangelfuld modning slår den tykke Cabernet-drueskals indhold af pyraziner igennem og giver vinen grønne, urteagtige toner.
Det problem ser man aldrig med Cabernet-druer under Sydens sol, og hvad der måtte mangle af Bordeauxvinens raffinerede kompleksitet og finesse, får man igen i form af sødmefuld frugtfylde og silkebløde tanniner. Anvendt alene kan Cabernet Sauvignon give en lidt éndimensional vin, der som en vaniljekrans mangler noget “i midten”, men det løser man ved at fylde hullet op med den kødfulde Merlot.
Vinen:
Vinens farve er mørk violet, og den intense duft af solbær, brombær og krydderier lover godt for smagen, der byder på både saftig frugt og en karakterfuld smagsfylde og -længde. Vinen slutter af med runde, bløde tanniner.
Maden:
I modsætning til ædle Bordeauxvine, der ikke forliges særlig godt med traditionel, dansk julemad, vil Montenay Cabernet Merlot gøre god fyldest i glasset til både flæskesteg med rødkål og til juleanden med det fulde udtræk af svesker, stegte æbler og brunede kartofler.