2015 Vesevo Aglianico, Beneventano IGT, Campanien, Italien

2015 Vesevo Aglianico, Beneventano IGT, Campanien, Italien.

Vesevo er det historiske navn for Vesuv hvilket betyder, at vi er kommet til Campanien. Gennem århundreder har kølige havbriser fra Napolibugten ført støv og aske fra Vesuvs rygende krater ind i landet, hvor det har givet næring til den omkringliggende jord. Den vulkanske aske indeholder mange mineraler, som er til gavn for vinstokken og er med til at give vinene et mineralsk præg. Benevento-provinsen, hvor Beneventano IGT er et af underdistrikterne, står for 40% af den samlede vinproduktion i Campanien. Blandt regionens blå druesorter er Aglianico den bedste og mest udbredte, og den trives bedst i højderne, hvor den får sol og den fornødne nattekølighed. Vesevos vinmarker ligger i Irpinia-højdedragene, kendt som “Sydens Schweiz, i 450-700 meters højde.

Aglianico er en druesort, der i kraft af sit høje syreindhold og sin markante tanninstruktur har flere lighedspunkter med druen Nebbiolo fra Piemonte. Det perfekte klima i Campanien med en lang vækstsæsons varme, solrige sommerdage kombineret med kølige nætter er lige det der skal til for at tæmme Aglianico-druens tanniner og pakke dem i lag på lag af moden frugt.

Efter høsten udblødes mosten sammen med skallerne i 10-15 dage. Efter afsluttet gæring lagres 10% af vinen i otte måneder på fade af amerikansk eg, mens resten af vinen ligger på ståltank. Når vinen fra tank og fad blandes før aftapning på flaske, har den derfor et ganske moderat fadpræg. I glasset fremstår vinen med en tæt mørk, blå farve. Duften er rig på sorte kirsebær og blå blommer med et pift af vanilje fra fadlagringen. Smagen af mørke bær og kakao har strejf af trøffel og tobak, mens tanninerne er ranke og finkornede med lang eftersmag.

Tips til servering
Vesevo Aglianico har den stil og kant, der må forventes af en af det sydlige Italiens klassiske vine, og den fortjener at ledsages af godt kød på tallerkenen. Proteinerne i en rød bøf runder vinen af, mens garvesyren i vinen er med til at rense munden for rester af krølfedt. Svampe fungerer perfekt som tilbehør.