2015 Saxenburg Guinea Fowl, Stellenbosch, Sydafrika.

2015 Saxenburg Guinea Fowl, Stellenbosch, Sydafrika.

Saxenburg har sine rødder solidt plantet i Sydafrikas vinhistorie. I 1652 oprettede Det Hollandske Ostindiske Kompagni en forsynings-station til skibene, der sejlede til østen for at hente krydderier og silke. Kolonien blev ledet af guvernør og skibslæge Jan van Riebeck. Han mente, at en daglig dosis vin kunne forebygge skørbug, så han gik straks i gang med at plante vinstokke i et område, der i dag udgør en sydlig forstad til Cape Town: Wynberg (vinbjerget). I 1659 blev den første vin lavet af druer fra Kapstaden”. Saxenburg, hvis marker ligger i udkanten af Cape Town vest for Stellenbosch, blev officielt indviet i 1693, hvilket gør Saxenburg til en af Sydafrikas ældste vingårde.

Knap tre hundrede år senere, i 1989, blev ejendommen gennemgribende moderniseret af Adrian og Birgit Bührer. Siden 2011 har sønnen Vincent og datteren Fiona Bührer stået for driften. Druerne høstes fra marker på højdedragene over Kuils River, der nyder godt af den pålidelige, sydafrikanske sommersol og kølende briser fra False Bay mod syd. Flokke af perlehøns (guinea fowl) ses ofte på ejendommen, og det mønster af hvide prikker, der pryder perlehønens fjerdragt, har Saxenburg valgt som blikfang for sin Guinea Fowl vinserie.
Vinen

Guinea Fowl er lavet på 37% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 23% Malbec og 10% Cabernet Franc. Det er en klassisk Bordeaux-blanding, og vinen i glasset kunne godt gå for at være en vin fra Medoc med sin mørkrøde, blå farvetone, sin duft af solbær og våd muldjord og sin kraftige smag af sorte og røde bær med forfriskende mineralitet, en harmonisk krydring med diskrete fadtoner og en fast tanninstruktur i afslutningen.

Tips til servering
Saxenburg Guinea Fowl er en robust vin med kant og karakter, som yder sit bedste som ledsager til kødretter. Efterårets gryderetter, gerne med pikant krydring, vil udgøre gode valg ─ det kunne være en paprikagryde med mørbrad, bacon og cocktailpølser, en god gang chili con carne.