2017 Lantana Rosé, Faugères, Frankrig

”Rosévine har i dag et generelt højt kvalitetsniveau, vi ikke har set tidligere. I sin natur er rosévin en rød vin lavet på blå druer. Vinens farve stammer fra de blå drueskaller, og vinbondens trick består i at lade skallerne gære sammen med mosten i præcis de timer og minutter, det tager de blå skaller at give vinen den rette farvedybde.

Så sies skallerne fra, og vinbonden skal nu træffe sin næste beslutning: skal gærcellerne fortsætte arbejdet med at forvandle mostens druesukker til alkohol så roséen får højere alkoholstyrke, mere smagsfylde og madvenlig tørhed? Eller skal gæringen afbrydes, så slutresultatet bliver en let rosévin med behagelig restsødme og lav alkoholprocent, der fungerer bedst som et glas i utide på terrassen serveret køleskabskold ─ eller sågar med en isterning i glasset, hvis solen bager.

Der laves rosévin i de fleste vinlande, men traditionelt har Sydfrankrig været i fokus som et område, hvor rosévinen har en fremtrædende rolle som ledsager til klassiske retter fra Middelhavskøkkenet som bouillabaisse og salade Nicoise. Faugères er en velrenommeret Cru Languedoc kommune med ry for krydrede rødvine, elegante hvidvine og friske, frugtrige roséer.

Lantana er lavet på 60% Grenache og 4% Cinsault fra vinstokke plantet i en skiferholdig jordbund, der giver de bedste betingelser for druer af høj kvalitet. Lantana er navnet på en vintergrøn busk, hvis farvestrålende gule og røde blomster, der har givet busken sit danske navn ildkrone, dukker frem på den tid af året, hvor tiden er kommet til at drikke rosévin.

Med sin sarte farve af ferskenblomster og sin friske duft af hindbær og fersken lever Lantana op til de bedste, sydfranske traditioner. De gode takter fortsætter i en delikat smagspalet med hindbær, fersken og grapefrugt, der kombineres med en appetitstimulerende, let kernebitterhed og slutter af med en stringent frugtsyre.

Tips til servering
Servér et glas kølig (8-10°) rosé til påskefrokosten: Lantanas duft- og smagskvaliteter favner både fisk, kylling og skaldyr
og spiller fint sammen med en sprød grøntsagssalat. Men det indlysende valg til påskebordet er den danske forårsbebuder, stenbiderrogn, der sammen med rosévinen er et opmuntrende varsel om lysere tider og lune aftener. Den klassiske servering af stenbiderrogn med blinis, rødløg og creme fraiche vil vække begejstring!