2016 Poggio Pasano Malvasia Nera, Cantina Sava, Salento, Italien

”Poggio Pasano kommer fra Salento-distriktet, der ligger længst nede mod sydøst i Puglia-regionen i bunden af hælen på den italienske støvle. Med sine frugtbare, flade sletter og østvendte havne var området i antikken et oplagt mål for grækerne, datidens førende søfartsnation, der i løbet af det 8. århundrede f.v.t. satte sig på kontrollen over hele Apulien.

Regionen blev en vigtig del af de græske handelsruter,
og grækerne grundlagde byer, byggede havne og satte gang
i landbruget i hele Apulien. Den lokale befolkning, der omkring år 800 f.v.t. var et jernalderfolk af hyrder med begyndende landbrug, fik nu kendskab til kunsten at dyrke vin.

Til det formål medbragte grækerne forskellige vinsorter som fx Malvasia Nera, der kunne slå rod og trives i det varme klima. Druens navn stammer fra den antikke, græske havneby Monemvasio, der var bygget på en lille ø ved østkysten af Peloponnes.

Tilnavnet Nera (sort) har druen fået på grund af sin mørkfarvede skal. Malvasia Nera dyrkes hovedsageligt
i Apulien, hvor den i blanding med druesorter som
Negroamaro og Primitivo bidrager til at give de lokale
vine en dyb farvetone og en fløjlsagtig blødhed.

Takket være druens blomsteragtige sødme bliver der
også lavet en aromatisk dessertvin på Malvasia Nera.

Poggio Pasano fremtræder i glasset med en mørk, blå tone. Duften har liflige toner af brombær, svesker og mørk chokolade, mens den krydrede smag af sorte bær præges af en lækker frugtsødme, der er i god balance med tilpas syre og fløjlsbløde tanniner. Poggio Pasano er proppet til randen med solvitaminer, og flere nuancer åbner sig efter en tid i glasset.

Tips til servering
Den aromatiske vin er en ideel ledsager til kraftige gryderetter med oksekød og flåede tomater som osso buco, og den vil også være velegnet til grillkød med røget stegeskorpe og en sød, krydret barbecuesovs.