2016 Suri Barbera d’Asti, Villa Giada, Piemonte, Italien

Brændstoffet for den motor, der driver interessen for gode vine, er ikke at have smagt så og så mange kostbare Grand Cru flasker med fine etiketter for at kunne notere dem i sin dagbog og prale med dem overfor sine venner. Brændstoffet, der får mange af os til at holde næsen i vinsporet, er store vinoplevelser: de øjeblikke hvor en vin, helt uforudsigeligt, åbner sig op og overskrider alle normale forventninger ─ som det skete her til aften ved mødet med Suri Barbera d’Asti. Villa Giada-etiketten udstråler ikke fornem eksklusivitet, men det er alligevel muligt at pege på nogle de faktorer, der har skabt fundamentet for en overraskende god smagsoplevelse.

Først navnet Suri, ”bjergets solside”, som viser hen til Villa Giadas sydvest-vendte vinmarker i Agliano Terme i Asti-distriktet. Druerne er håndplukket i september med certifikat for bæredygtig vinavl. Barbera er en ofte undervurderet druetype, hvis purpurfarvede vine forener et højt, naturligt syreniveau (frugtsyre) med et lavt indhold af tanniner (garvesyre). Mange af vore dages vine på Barbera har ligget på små fade af fransk eg, dels for at tilføje tanniner fra fadet, dels for at kunne opnå en højere pris for vinen.

Hvis det ikke gøres med finesse, kan resultat blive en vin, der oser af eg og hvis våde træsmag skjuler druens sande raison d’etre: dens saftige kirsebærfrugt og dens friske frugtsyre. Denne fælde undgår Villa Giada ved at lagre vinen 4-5 måneder i tanke af rustfrit stål. Med sit fokus på druens kødfulde frugt og livgivende syre lever Suri helt op til Barberas traditionelle rolle som dagligvin i Piemonte, hvor den serveres i en karaffel som ledsager til antipasti og primi (forretter) i form af egnsretter med pasta eller ris med tomatsovs.

I glasset lyser Suri op med en brillant, rød-blå farvetone og pirrer lugtesansen med en forførende duft af kirsebær. I munden kærtegnes smagsløgene af den kernesunde frugt, fortrinsvis sorte bær, med god længde og perfekt balance, der slutter med Barbera-druens karakteristiske, læskende frugtsyre. En autentisk og mindeværdig Barbera d’Asti.

Tips til servering

Suri vil løfte smagen af antipasti, salater med grøntsager og lyst kød, løg- og porretærter og klassiske pastaretter. Server vinen let afkølet og nyd en vinøs stjernestund.