2016 Les Barryes Laudun, Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Der er en duft af dansk andelsbevægelse over Les Vignerons de Roquemaure. I 1922 fandt en gruppe vinbønder fra egen omkring Rocquemaure på at slutte sig sammen og bygge en stor vinkælder, hvor de i fællesskab kunne lave god Rhônevin af deres druer. Kooperativet består i dag af 60 vinbønder, der passer og plejer deres marker i samarbejde med Roquemaures vinmager Armelle Rouault, der også står for inspektion af hver enkelt mark lige før høsten for at sikre, at druerne opfylder nøje specificerede krav til optimal kvalitet. Et målrettet samarbejde har sikret, at der år for år bruges stadig mindre sprøjtemidler.

Roquemaure ligger i hjertet af Rhônedistriktet, lige vest for Rhône, mellem to verdensberømte vinområder: Châteauneuf-du-Pape, på den anden side af floden mod øst, og rosédistriktet Tavel mod sydvest. Kooperativets vinmarker ligger på et plateau mellem Saint-Victor-la-Coste og Laudun-l’Ardoise. Den grusede jord er rig på ler og kalksten, og der har været dyrket vin her siden romertiden. Les Vignerons de Roquemaure råder over 360 ha vinmarker, hvor de bedst beliggende er plantet til med traditionelle Rhônedruer som Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan og Viognier. De ældste vinstokke er plantet af ejernes bedsteforældre. På resten af markerne står stokke med traditionelle druetyper side om side med internationale typer som Merlot, Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Les Barryes Laudun er lavet på 60% Grenache og 40% Syrah.

Den historiske bygning fra 1922, der huser vinkælderen, er stadig hjertet for vinifikationen, der starter med syv dages gæring, hvor mosten to gange om dagen pumpes fra bunden af karret over druerne i toppen for at udtrække farve- og garvestoffer fra drueskallerne. Efter gæringen lagrer vinen 3-4 uger på skallerne i store cementtanke, som ikke er følsomme for udsving i døgnets temperatur, og som, i modsætning til lagring på egefade, har vist sig at være gode til at bevare vinens naturlige, frugtige karakter. Der er da heller ikke fadtoner at spore i Les Barryes Lauduns indbydende duft af brombær, kirsebær og julekagekrydderier. En dyb, violet farve vidner om vinens ungdom, men oplevelsen i munden demonstrerer at vinen er drikkeklar med en lækkert krydret smagsfylde sat sammen af sorte kirsebær og et strejf af peber med runde, modne tanniner.

Tips til servering

Den dejlige Rhônevin vil være skøn til en lammekølle med rosmarin og den vil være en oplagt ledsager til alt godt fra grillen.