2015 Fita Da Fitapreta Reserva, Vinho Regional Alentejano, Portugal

I det portugisiske vinhus Fitapreta med det sorte bånd på flaskehalsen var repræsenteret med en vin på den klassiske Syrah-drue i sidste års Novemberkasse. En af ildsjælene bag Fita Da Fitapreta, António Maçanita, etablerede sit ry som en af Portugals bedste, unge vinmagere efter en universitetsuddannelse i agronomi og studieophold ved Merryvale Vineyards (Napa Valley), d’Arenberg (McLaren Vale) og Lynch Bages (Bordeaux).

António er en habil rugbyspiller, og jobbet på det franske Grand Cru-slot gik i orden via en aftale om at spille for en fransk rugbyklub!
Denne kasses Fita Da Fitapreta er lavet på traditionelle portugisiske druer – Aragonez (50%), Touriga Nacional (30%) og Alicante Bouschet (20%) – fra vinmarker i Alentejo, et velrenommeret vindistrikt sydvest for Lissabon.

I Dourodalen er Aragonez (her kendt under navnet Tinta Roriz) den næstmest plantede druetype, men internationalt vil druetypens spanske navn, Tempranillo, vække størst genklang. Til gengæld har Touriga Nacional stjernestatus i Portugal takket være sine små, tykskallede druer, der giver farve, saft og kraft til Portugals stjernevin – portvinen. Alicante Bouschet er en fransk krydsning skabt i 1855 af Henri Bouschet i Hérault af druetyperne Grenache, Aramon Noir og sidst, men ikke mindst, Teinturier, hvis rødfarvede druekød er gået i arv til Alicante Bouschet. I blå druer er druekødet typisk farveløst, mens den blå farve er lokaliseret til skallen. Druen er blevet meget populær i Alentejo, hvor den bidrager til dybfarvede, frugtrige vine.

Vinstokkene har kronede dage i Alentejos Middelhavsklima, hvor solrige, varme sommerdage sikrer perfekt moden frugt og ildfuld alkoholstyrke, mens kølige nætter bevarer den friske syre, der skaber balance i den samlede smagspalet. Arbejdet i vinmarkerne er lagt an på bæredygtige principper, og i vinkælderen foregår gæringen med gærceller fra drueskallerne. Halvdelen af vinen lagrer ni måneder i to-tre år gamle fade af fransk eg. Vinen i glasset er tæt, mørk violet med en indbydende duft af violer, brombær og et strejf af eukalyptus. Smagen har en slank elegance, hvor den modne frugt (brombær og sorte kirsebær) spiller harmonisk sammen med toner af blyantspids og mørk chokolade. En fast tanninstruktur udgør finalen sammen med en lang eftersmag.

Tips til servering

Kombinationen af moden frugtfylde, madvenlig tørhed og et fast tanninbid gør Fita Da Fitapreta til en glimrende ledsager til kødretter lige fra en krydret gryderet som chili con carne til en oksebøf fra grillen.