2015 Rei, Cannonau Di Sardegna, Capo Ferrato, Sardinien

Med Cannonau Di Sardegna er vi kommet til Sardinien – en naturskøn ø med hvide sandstrande og uvejsomme bjerge. Det kan man finde mange andre steder, men der er noget, der gør Sardinien enestående: de længelevende, sardiske mænd, hvis chance for at blive hundrede år er dobbelt så stor som vi andres. I den bjergrige Nuoro-provins i den centrale, østlige del af Sardinien ligger antallet af 100-årige tilmed tre gange over det europæiske gennemsnit. En mulig forklaring på de sardiske Methusalemmers livskraft kan ligge gemt i mændenes daglige nydelse af den kraftige, lokale rødvin lavet på Cannonau (Grenache) druer fra gamle vinstokke modnet i fuld sol på højtliggende vinmarker.

Sardiske mænd drikker omkring 3-4 glas vin om dagen fordelt mellem morgenmåltid, frokost og middag. Kvinderne holder meget igen med at drikke vin til daglig, og denne forskel mellem kønnenes livsstil kan være med til at forklare mændenes førertrøje i dysten om et langt liv. I Danmark er forholdet mellem hundredårige kvinder og mænd 6:1, mens forholdet på Sardinien er nede på 2,7:1.

Cantina Castiadas har høstet Cannonau-druer til Rei på Capo Ferrato i det sydøstlige hjørne af øen, mens Costa Rei, en charmerende kystby lidt længere mod syd, har lagt navn til vinen. Cantina Castiadas, der blev startet som et vinkooperativ i 1959, har omkring 130 ha vinmarker fordelt på 40 medlemmer. Siden 2006 har ledelsen arbejdet målrettet på at højne kvaliteten i alle led af i produktionskæden fra plejen af vinstokkene til arbejdet i vinkælderen. Flere medaljer vidner om det kvalitetsniveau, kooperativets vine har nået, og det har skabt optimisme og tro på fremtiden blandt Cantina Castiadas’ vinbønder. Cannonau, Sardiniens signaturdrue, udvikler på markerne mellem bjergenes maki og det krystalklare, salte hav en unik duft- og smagsprofil, der er sat sammen af dufte fra kratskovenes vilde krydderurter, den sødmefulde smag af røde bær fra saftspændte Cannonau-druer og en ildfuld alkoholstyrke fra de fuldmodne druers høje sukkerniveau.

I glasset fremstår Rei med en lys, violet farve og en forførende duft af violer, rød bærfrugt og krydderier som timian og rosmarin. Den aromatiske intensitet går igen i smagen, hvor den meget nærværende frugt ledsages af toner af myrter, chokolade og balsamico. Smagsløgenes fascination slutter med en rank tanninstruktur, der liver op og giver lyst til et glas mere.
Tips til servering

Et godt stykke kød, stegt på pande eller grill, serveret med ratatouille, en traditionel stuvning af grøntsager i alle regnbuens farver, vil give Rei Cannonau Di Sardegna det modspil, vinen fortjener.