2011 Kaspár Nero d’Avola, Alliata, Sicilien

Sammen med Baltasár (på druen Merlot) og Melkiór (på druen Syrah) hører Kaspár (på druen Nero d’Avola) til huset Alliatas ”vini filosofici” med klassifikationen ”Sicilia – Indicazione Geografica Protetta”. Kaspár, Melkiór og Baltásar er navnene på de tre vise mænd, som efter legenden bragte guld, røgelse og myrra til det nyfødte Jesusbarn. Senere har man i traditionen kaldt dem for konger på grund af deres rige gaver. De kom fra hver sin verdensdel: Østen, Afrika og Europa og repræsenterede altså hele den kendte verden. Druerne, der er brugt til de filosofiske vine, kommer til gengæld fra den kendte vinverden, hvor Frankrig er repræsenteret med Merlot og Syrah, mens Nero d’Avola er en autentisk lokal druetype.

Druens navn betyder ”den sorte fra Avola”, hvor farven refererer til druens mørke skal, og Avola er navnet på en charmerende by ved kysten i det sydøstlige hjørne af Sicilien. Nero d’Avola er den mest plantede rødvinsdrue på Sicilien; den dyrkes på hele øen og anses af mange for at være Siciliens trumfkort, når det handler om rødvin. Druerne til Kaspár er høstet på vinmarker i det nordvestlige hjørne af Sicilien en halv snes kilometer øst for havnebyen Marsala. Nero d’Avola optræder i flere former med hver deres karakteristika, publikum og formål. På supermarkedets hylder vil man finde en udgave med fylde og frugtsødme uden større finesse men til få penge, som er meget populær som grillvin ad libitum. Der findes også en mere raffineret version, hvor der i vinifikationen var satset på en duft- og smagspalet, der fremhæver den blomstrende, mineralske ende af spektret snarere end den pågående, sødmefulde frugtsmag.

Endelig er der vinens modning på flaske. Som ung vil mangen en Nero d’Avola præsentere sig med en hårdtslående tanninstruktur, som kan være nok så hård at tygge sig igennem, og som kun kan drikkes med behag, hvis vinen ledsages af en oksesteg med krølfedt. Her vil nogle år på flaske gøre underværker med hensyn til at runde de hårde kanter af den rå tannin og føje nuancer og kompleksitet til vinens smagspalet. Kaspár Nero d’Avola fra 2011 er et godt eksempel på effekten af flaskemodningens tryllestav. I glasset ses den modne vin granatrøde farve og en antydet orange kant. Duften af røde bær er garneret med lakrids og tobak, og i munden forenes smagen af modne bær med en kompleks krydring samt toner af mørk chokolade og mokka. Vinen har en flot længde og slutter af med runde, modne tanniner. Kaspár er på toppen nu, så grib proptrækkeren og nyd smagen af en moden vin.
Tips til servering

Det ville være synd at overdøve vinens sarte nuancerigdom med et stykke branket grillkød, så prøv fx med et mørt stykke lammekød krydret med hvidløg og rosmarin.