2017 Villa Mansay Syrah – Cabernet, Pays D’Oc, Frankrig

Villa Mansay er lavet af Vignerons du Narbonnais, en sammenslutning af vinbønder fra Narbonne, der tæller godt 330 medlemmer. Kooperativet disponerer over 2.500 hektar vinmarker omkring Narbonne, hjemsted for nogle af Frankrigs ældste vinmarker. Villa Mansay har appellationen Pays D’Oc IGP (Indication Géographique Protégée), der refererer til 120.000 ha vinmarker i Languedoc-Roussillon distriktet. Pays D’Oc, på alle måder en gigant i vinens verden, laver mere vin end hele New Zealand og står for 14 procent af Frankrigs samlede vinproduktion.

Flere forhold gør Pays D’Oc interessant for os vinelskere. Med sin placering fra Nîmes i nord til Carcassonne i vest og Pyrenæerne i syd nyder regionen godt af et herligt Middelhavsklima med 2.650 timers solskin om året. Pays D’Oc råder over 58 autoriserede druetyper fra de klassiske varianter fra Bordeaux og Rhône til signaturdruer fra Spanien, Portugal og Chile. De mange vinstokke kan slå rod i 7-8 forskellige jordbundstyper, fra granit, skifer og kalksten til smeltevandsaflejringer af sand, grus, silt og ler.

 

Det massive udbud af druevarianter og de mange forskellige jordbundstyper, der sætter hvert sit præg på vinen, giver mulighed for at lave et stort antal vintyper med unik aroma- og smagsprofil. Pays D’Oc har samtidig førertrøjen på med hensyn til at oplyse om de druetyper, der er brugt i vinen, på flaskens etiket. Det princip har man brugt i mange år i de oversøiske vinlande. Flasker med druetyper er meget populære hos forbrugerne, der får lettere ved at orientere sig om udbuddet og finde frem til det, de bedst kan lide.

Sidst, men ikke mindst, er udviklingen i Pays D’Oc gået fra kvantitet til kvalitet i takt med det faldende vinforbrug i Frankrig, hvor logikken om “drik mindre, men drik bedre” råder i dag. Alle Pays D’Oc vine skal nu sendes ind til godkendelse ved en prøvesmagning før de sendes på markedet. Det svarer til smagning af i gennemsnit 900 vinprøver om ugen, hvilket kræver en pulje på 450 akkrediterede smagere og en kolossal administration. Florence Barthès, direktør for Pays D’Oc syndikatet, oplyser at mellem 9-20 procent af prøverne afvises ved kvalitetskontrollen.

Villa Mansay er lavet af Syrah og Cabernet Sauvignon, hvor Syrah repræsenterer solmættet frugt og krydret kolorit, mens Cabernet Sauvignon føjer stoflighed, aroma og struktur til blandingen. Fadlagringen er elegant underspillet, så fadet optræder diskret som et bagtæppe for druernes duft- og smagspalet. Vinen i glasset er dyb violet. Den intense duft af solbær og brombær giver løfter, som indfries af en karakterfuld smag af sorte skovbær med delikat, krydret frugtsødme i god balance med alkoholstyrken og de modne, runde tanniner.

Tips til servering

Drik den let afkølet som aperitif ved starten på et grill-party og fortsæt med vinen ad libitum til grillspyd, bøffer og salater.