2015 Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frankrig

Nogle af vores ældre kunder vil sikkert nikke genkendende til denne vin. Plan de Dieu – Vor Herres lille ager – var en af Irmas mest succesfulde vine. Børge Olsen kunne lide vinens navn og historie, og talte varmt for at hele Danmark skulle smage den. Grunden til at Vor Herre blandes ind i historien er, at man i tidernes morgen skulle være mere end almindlig gudfrygtig for at turde bevæge sig ind på den flade, vilde højslette, der var kendt for røvere og banditter.

Området der i dag udgør Plan de Dieu er på ca. 1500 hektar. Flad som en pandekage tusinde meter over havets overflade. Det er kompakt rødler, der næsten ikke er synlig på grund af store sten, der gennem tiderne er skyllet ned fra alperne. Stenene fortsætter ca. 10 ned i jorden. Man kan nok forestille sig det arbejde det er, at anlægge en vinmark i dette golde landskab. Man har vænnet sig et lavt udbytte. Det er under en flaske pr. vinstok. Til gengæld er den most der gærer til vin meget intens og kompleks. Bouquet’en kan næsten være tung af krydderier med tydelig laurbær, timian og underskov.

Plan de Dieu ligger i hjertet af Rhonedalen med Chateauneuf-du-Pape og Gigondas som naboer. Druerne er de klassiske Grenache, Syrah og Mouvedre. Og folke bag er ”the dreamteam” Dauvergne/Ranvier. De har aldrig svigtet vores forventninger. De får det bedste ud af druerne plus en lille smule mere. De har deres egne vinmarker i alle de bedste appellationer i Rhonedalen og samtidig har de kontrakt med en række vinbønder, om at købe deres druer. De hjælper og inspirerer vinbønderne gennem hele året. ”The dream team” ved, at det er i marken, de store vine skabes. De har udpeget de bedste markafsnit og de bedste druesorter. De bestemmer hvornår der skal beskæres og hvordan. De afgør høsttidspunkt, og de står selv i spidsen for det, der kan ligne en hysterisk sortering af druerne, inden de bliver til vin. Resultatet er givet: Stor vin med masser af velsmag.

De tre druesorter giver på fornem vis vinen karakter, saft og kraft. Vinen er mørk og tæt, og åbner sig fint når den slynges rundt i glasset. Der er tydelig solbær og blåbær. Man fornemmer noget krydret og let røget. Det hele forstærkes i munden. Prøv at sug lidt luft ind. Det ilter vinen i munden og sætter næsten turbo på oplevelsen..

Tips til servering
Det er vinen til kraftige og krydrede retter. I store glas og store slurke.