2012 ALLIATA BALTASAR, TERRE SICILIANE, ITALIEN

Terre Siciliane står der på vinflaskens etiket – Siciliens jord – hvor der har vokset vinstokke i mere end 6.000 år. Det er netop blevet bekræftet ved fundet af lerkrukker med indtørrede rester af vin (tartrat) i lerkrukker fra en hule på Monte Kronio nede ved sydkysten. Indtil nu har alle regnet med at dyrkning af vin blev indført af græske søfarende omkring 1200 år f.Kr., men nu kan sicilianerne bryste sig af selv at have været de første, der pressede druer til vin. Mange folkeslag har i tidens løb sat deres præg på den skønne ø, hvis byer har lagt navn til så forskellige ting som den søde Sambuca likør, mafia-familien Corleone, dessertvinen Marsala og rødvinsdruen Nero d’Avola.

Sicilien er også kendt for sit aristokrati med utallige adelsfamilier, der ofte har vist interesse for vindyrkning. Det gælder også Prinsesse Claudia Alliata fra Villafranca, der ejer Alliata Vini sammen med sine døtre Maria Letizia og Sofia Modica de Mohac. Lidenskaben for vin har ligget i familien i generationer med vinen “Duca di Salaparuta”, aftappet første gang i 1824, som det først kendte varemærke. Prinsesse Claudia råder over 80 hektar vinmarker i det nordvestlige hjørne af Sicilien en halv snes kilometer øst for havnebyen Marsala. Til at lave Baltasar, som huset beskriver som en af deres ”vinifilosofici”, har Alliata søgt inspiration fra franske kolleger, dels ved at plante stokke med den franske druetype Merlot, der er brugt til at lave vinen, dels til at købe franske egetønder, hvor den færdige vin har lagret i 12 måneder.

Solen har Sicilien altid selv kunnet levere, og det i så rigelige mængder, at Baltasars alkoholstyrke er banket op på 14,5 vol.%. Solen har også været med til at give Merlot-druernes skaller kulør, så vinen i glasset glimter med en tæt, mørk rød farve. Duften er en indbydende blanding af rød bærfrugt, aromatiske krydderier og diskrete fadtoner. Vinens smag er pakket til randen med sødmefulde, sorte bær, mørk chokolade og krydderier fra egefadet, og den harmoniske tanninfinale baner vej for en lang, behagelig eftersmag.

Tips til servering
Som de fleste, italienske rødvine er Baltasar skabt til at blive nydt ved middagsbordet, og her vil den sicilianske Merlot-vins runde smagsfylde og ildfulde alkoholstyrke gøre den til en perfekt ledsager til kraftige gryderetter med oksekød som fx den italienske osso buco.