2016 Stylo Unico, Garnacha Old Vines, Calatayud, Spanien

Når man fra tid til anden begejstres over en vin, bliver man nysgerrig efter at få noget at vide om de enkelte elementer i vinens tilblivelse, der på magisk vis er gået op i en højere enhed. Det første spørgsmål er, hvor vinen kommer fra?
Stylo Unico stammer fra Calatayud i det nordøstlige hjørne af Spanien mellem Madrid og Barcelona.

Området var et knudepunkt for de romerske legioner på ruten mod Gallien og har som sådan været et hjemsted for dyrkning af vin i flere tusind år. Der er tørt og gloende hedt i Calatayud, men en jordbund rig på mergel og skifer er god til at holde på vandet, og i vækstsæsonen nyder druerne godt af friske vinde og kølige nætter på vinmarkerne i 850-1050 meters højde.

”Old vines”, gamle vinstokke, kan man læse på mange etiketter, men i dette tilfælde er der noget om snakken: Garnacha-vinstokkene blev plantet i tiden fra 1934 til 1980. De gamle stokke yder kun mellem 1-2 kg drueklaser per stok, hvilket rækker til en enkelt flaske vin, men til gengæld er druerne pakket til bristepunktet med farve – og smagsstoffer. Kombinationen af solsvedne højdedrag og gamle Garnacha-stokke har med rette givet Calatayud, og nabodistriktet Campo de Borja, ry for vine med en formidabelt gunstig pris-kvalitet-ratio. Det kan
duftes og smages i glasset og indbragte Stylo Unico
en fortjent guldmedalje fra Concours International
Grenaches du Monde 2017.

Garnacha, som er det spanske navn for Rhônedruen Grenache, elsker varme og sol, og det stærke, ultraviolette lys i højderne fremmer dannelsen af tætte, mørke farvetoner i drueskallen. Med i pakken af Garnacha på solsteroider hører en høj alkohol- styrke, men de 14,5 vol.% alkohol, Stylo bringer med sig til glasset, er i fin balance med det overflødig- hedshorn af smagsindtryk, vinen i øvrigt har at byde på. Stylo Unico er lagret på egefade i fire måneder, hvilket er nok til at give vinen et lækkert pift af vanilje og andre fadkrydderier.

Bodegas Agustin Cubero har været i familiens eje i fire generationer, og vinen i glasset er et bevis på, at den nuværende ejer, Jesús Javier Cubero Eguita, ved hvad han har med at gøre; som sin kendte navnebroder behersker han kunsten at forvandle vand til vin af ypperste kvalitet.
Vinen er mørk violet i glasset med en forførende  duft af sorte bær, chokolade og diskrete fadtoner.
Den saftige frugt har en lokkende frugt- sødme garneret  med krydderier og mørk chokolade.
Vinens fylde er imponerende, uden på noget tids- punkt at blive for meget, eftersmagen er herlig lang og tanninerne er bløde som fløjl.

Tips til servering
Stylo Unicos kvaliteter betyder, at vinen fortjener at være i højsædet. Opgaven er derfor at finde en ret, der kan ledsage vinen i glasset uden at forstyrre nydelsen med stærke krydderier eller andre dominerende smagselementer.
En spansk kyllingegryde ville være et godt bud.