2015 Felline, Anarkos Rosso Pulia IGP, Italien

”Det er en ren anarkist” sagde vinbonden da han skænkede vinen i smagelokalet. ”Anarkist?” Ja vinbonden knyttede næven og slog i bordet. Bare for lige at understrege, at her var noget som vi skulle tage alvorligt.

Det er en protest mod kapitalismen og urimelige forordninger fra EU. Som blandt andet dikterede hvilke druer der skal plantes, og hvordan beskæringen skal foregår. I den forbindelse har Unionen blandt andet være efter ”alberello”, som er en kort beskæring uden støtte og opbinding. Denne form er ideel på tørre stykker jord med masser af solskin. Man opnår to væsentlige ting; skygge for solen og et lavt udbytte. Noget man ikke forstod sig på i Bruselle. Pulia eller på dansk Apulien er en af de største vinregioner i Italien. Og der er vin over alt, man lægger bare ikke mærke til det.

Fra naboregionen Basilicata kan man køre ned til den smukke kystby Taranto og videre ad hovedvejen via Manduria til Lecce uden at se en vinstok. På vejen har vi set henvisning til Primitivo de Manduria, Salice Selentino og Squinzano. Navne vi kender fra vinetiketterne. Vi fortsætter op til Brindisi, den hvide by Ostuni og op til Bari. Stadig uden vinmarker. Besynderligt! Kunst og kultur flyder over det hele. Det er en del af livet og den daglige tilværelse. Ikke noget, som er pakket ind, og som man skal stå i kø for at se. Lecces gamle renæssance bydel, julemandens katedral i Bari, de særprægede stenhytter (trullier). Alt sammen er en rejse værd.

Vi får os en druesnak med vinbonden, der fortælle at denne anarkistiske vin er lavet på 60% Negra Amaro. Det er den klassiske drue i Apulien. Negra Amaro betyder ”sort bitter.
Den er sort men ikke bitter mere. Ny teknik og rigtig lagring har reduceret det bitre til noget ganske umærkeligt. Der er 30% Primitivo (den må også kalde sig Zinfandel). Det er en meget kraftig og krydret sag med fed fylde. De sidste ti procent er Malvasia Nera. Det er en meget aromatisk drue, der giver vinen duft og smag af pinje og chokolade. Den blandes ofte i mindre mængder for ikke at dominere.

Druerne håndhøstes, gæres og lagres på stå tanke for at bevare den saftige frugt. Flot i glasset, sorte kirsebær med violette refleksioner. Der er noter af tørrede bær, friske blåbær og søde krydderier. Blød og elegant. Intens insisterende næse, lang eftersmag, hvor den venlige søde frugt dominerer helheds indtrykket.

Tips til servering
Prøv den til vinterens kraftige simreretter.