2017 Primitivo de Manduria, Caseletti, Puglia, Italien

2017 Primitivo de Manduria, Caseletti, Puglia, Italien

Distrikt: Puglia, Italien
Årgang: 2017
Vol: 14,5 %
Drue: Primitivo

Manduria, byen der har lagt navn til vindistriktet, ligger et pænt stykke nede i Italiens hæl på højde med Brindisi men mod vest ud mod Tarantobugten i Det Joniske Hav. Området er smukt og farverigt med vinmarker af rød lerjord spredt ud mellem kønne landsbyer, der knejser hvidt på toppen af bakkerne i et grønt, bølgende landskab.  Ud mod havet bliver bakkerne til sandklitter, hvor der minsandten også vokser vinstokke flere steder. Druerne nyder godt af et varmt og tørt Middelhavsklima, hvor den sparsomme regn fortrinsvis falder i den milde vinterperiode.

Primitivo Di Manduria har en mindre glorværdig, vinøs fortid, hvor store kooperativer år efter år sendte strømme af sødlige, tunge og trætte rødvine ud på det lokale marked. Først i 1993 skete der noget, der på få år ændrede hele distriktets vinprofil. Brødrene Gregorio og Fabrizio Perruci begyndte at opkøbe Primitivo-druer fra de bedste parceller, som de i et splinternyt vineri med topmoderne udstyr forvandlede til flotte vine med et umiskendeligt præg af distriktets jordbund og klima. Perruci-brødrenes initiativ blev startskuddet til en revolution, der forvandlede Manduria-distriktet til et af Italiens mest dynamiske områder.

Vinen:

Caselettis Primitivo Di Manduria er lavet på druer høstet fra 15-40 år gamle vinstokke. Når gæringen er slut, lagres vinen i seks måneder på fade af fransk eg. Resultatet er en vin, der, udover den robuste smagsfylde, også har elegance og karakter. Farven er funklende violet, duften er pakket med mørke bær og smagens liflige frugtsødme, diskrete fadkrydring, markante alkoholstyrke (14,5 vol.%) og modne tanniner stiller smagsløgene tilfreds uden at kamme over.

Maden

Primitivo Di Manduria klarer uden problemer springet fra grillbøffen til en efterårs-gryderet  med rodfrugter og svampe og videre frem til juleanden med svesker, rødkål og brun sovs. Kølig servering ved omkring 18 °C fremhæver vinens elegance.