2015 Aragonez Da Fitapreta, Vinho Regional Alentejano, Portugal

2015 Aragonez Da Fitapreta, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal
Årgang: 2017
Drue: Aragonez

Alentejo ligger på højde med Lissabon, helt ude mod øst, grænsende op til Spanien, og regionen er frem for alt et landbrugsland med olivenlunde, store kornmarker og plantager med kirsebær, appelsiner og ægte kastanjer. På de vidtstrakte sletter græsser køer og heste, mens iberiske pata negra-svin holder til i skovene med korkege, hvor de æder sig tykke og fede i agern, egetræets nøddeagtige frugter, der giver den iberiske sortfodsskinke sin høje kvalitet og lækre smag, ─ og så er der vinen ikke at forglemme.

Der laves både hvide og røde vine på lokale portugisiske druer, både kendte sorter og unikke lokale druer, som giver en bred palet af dufte og smage i vinene. Med 3% af landets samlede vinproduktion er Alentejo ikke en af de store spillere, men til gengæld peger mange på distriktets potentiale som det mest lovende i Portugal for tiden. Der er 3.000 timers solskin per år, brændende varmt om sommeren og ganske koldt om vinteren. Man kunne tro, at det ville være svært at producere topvine i sommerheden, men vinmarkerne ligger som regel ret højt, og svale nætter hjælper druerne med at modne med syren i behold. Og så er det en stor fordel, at der er sikkerhed for tørt vejr under hele druehøsten.

Fitapreta har vinen på 100% Aragonez ─ en drue, der længere mod nord i Dourodalen er kendt somTinta Roriz. Ude i verden vil druetypens spanske navn, Tempranillo, nok vække størst genklang. Aragonez er kendt for at give mørke, aromatiske vine med attraktiv smag af saftige røde og sorte bær.

Vinen

Vinen i glasset er violet med lys kant. I duften finder man kirsebær, hyldebær og et strejf af tobak. Herlig, saftig smag af sorte kirsebær, kaffe og lidt kanel i en slank, elegant stil med fin syrebalance, der toner ud i en fast tanninstruktur.

Maden

Aragonez Da Fitapreta er en madvin i en frisk, læskende stil, der giver lyst til et glas til. I Alentejo er kylling fodret op med majs en populær spise .